четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Хавијер Солана: ЕУ жели Палестину у границама из 1967.
Хроника

Хавијер Солана: ЕУ жели Палестину у границама из 1967.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 21. октобар 2009.

Циљ Европске уније је оснивање палестинске државе у границама из 1967. године, рекао комесар Уније Хавијер Солана. Можда ће бити потребно да се неке територије размене, али то не би смело да омете територијалну повезаност, оценио Солана.

Високи комесар Европске уније за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је да је циљ ЕУ оснивање палестинске државе у границама из 1967. године.

Што брже та држава буде основана, то боље, истакао је Солана у Рамали на Западној обали, после састанка са председником Палестинске управе Махмудом Абасом.

Његова посета Западној обали планирана је да истакне посвећеност ЕУ региону Блиског истока и подршку Палестинској управи, у којој доминира умеренији Фатах, преносе израелски медији. Солана ће у четвртак посетити Израел.

Током посете Рамали рекао је да ће можда бити потребно да се неке територије размене, али је нагласио да то не би смело да омете територијалну повезаност.

Израел је у рату 1967. освојио Западну обалу са источним Јерусалимом и појас Газе. Из Газе се израелска војска повукла и јеврејски насељеници евакуисани у лето 2005. године.

Западна обала је, међутим, остала под израелском окупацијом и у њој тренутно постоји 121 јеврејско насеље, у којима заједно са источним Јерусалимом живи око пола милиона Јевреја.

Источни Јерусалим је анектиран, што међународна заједница никада није признала. Израелска страна тврди да ће уједињени Јерусалим остати заувек под суверенитетом Израела.

Палестинци, међутим, планирају да тај део Јерусалима прогласе престоницом своје будуће државе.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер