Početna strana > Hronika > Hašim Tači: Neću sarađivati sa Lajčakom jer on ne priznaje nezavisnost Kosova
Hronika

Hašim Tači: Neću sarađivati sa Lajčakom jer on ne priznaje nezavisnost Kosova

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jun 2020.

 PRIŠTINA - Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, jer Lajčak ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Nadam se koordinaciji sa Hotijem kao premijerom. Ispuniću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što je Lajčak dao do znanja da ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gde je reč o dijalogu između Prištine i Beograda", rekao je Tači za T7 televiziju, prenosi portal Kosovo online.

On je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini dala do znanja da je, "Kosovo nezavisna država" i da se delegaciji nije obraćala sa "Priština".

"Lično sam rekao Lajčaku, uradićete dobar posao samo ako priznate Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza, kako bi se vratilo poverenje u evropske institucije", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti bi trebalo da podnese izveštaj novom premijeru Avdulahu Hotiju o onome o čemu je razgovarao tokom ova tri meseca sa Lajčakom i Borelom.

(Tanjug)