четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Хашим Тачи: Лајчак треба да зна да на Косово долази у независну и суверену земљу, а не у земљу са Резолуцијом 1224
Хроника

Хашим Тачи: Лајчак треба да зна да на Косово долази у независну и суверену земљу, а не у земљу са Резолуцијом 1224

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 10. јун 2020.

 Председник тзв. Косова Хашим Тачи рекао је да жели шири састав тима у дијалогу са Србијом.

Додао је да ће у дијалог бити укључен у складу са уставним и законским овлашћењима.

"Бићу укључен у складу са својим законским мандатом, ни мање ни више. Сваки постигнути договор мора доћи у Скупштину. Допуњаваћемо се и имаћемо добру координацију. Не такмичимо се међусобно, него са Србијом“, рекао је Тачи у емисији "Рубикон" на ТВ Кљан Косова.

Нагласио је да институције морају бити носиоци дијалога и позвао изасланика Европске уније за дијалог између Косова и Србије, Мирослава Лајчака, да промени став о Косову.

Додао је да ће бити „за столом где политички процес воде Сједињене Америчке Државе“, док ће се у процесу који ће се одвијати под покровитељством ЕУ или Лајчака влади дати могуц́ност заступања косовских интереса и раду на спровођењу до сада постигнутих споразума.

Тачи је рекао да не верује да ц́е Лајчак донети обострано признање Косова и Србије, изразивши поверење у САД.

Тачи: Нисам знао и утицао на одлуку Уставног суда

"Лајчак нема подршку да унапређује процес до међусобног признавања. Треба да зна да на Косово долази у независну и суверену земљу, а не у земљу са Резолуцијом 1224. Морамо блиско сарађивати са САД и ЕУ јер је наше једино одредиште ЕУ, али она мора бити коректна према Косову“, рекао је Тачи.

Мишљења је да Лајчак мора бити врло јасан пре доласка на Косово и у Србију, истакавши да има резерву према томе да ли треба да учествује у процесу дијалога, ако специјални представник ЕУ не третира Косово као независно.

"ЕУ мора да промени свој став о Косову. Погледац́у платформу, њен предлог и на основу тога заузец́у став, који ће бити у складу са вољом грађана", рекао је Тачи.

Он је условио и могуц́и састанак са Лајчаком у Приштини, рекавши да никога не одбија, али да ће анализирати да ли ће сусрет уродити плодом или ће бити губљење времена.

"Лајчак треба да има другачији приступ пре посете. Треба да дође као представник ЕУ, а не као словачки министар спољних послова. Није у реду ако долази са дилемама попут његове земље“, рекао је Тачи.

(Косовоонлине-Б92)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер