Хроника

Хашим Тачи: Још увек нико из Србије није осуђен за 400 масакара и силовање 20.000 жена на Косову

Штампа
среда, 15. мај 2019.

 Председник Косово Хашим Тачи је данас изјавио да и, 20 година од ослобађања Косова, за 400 масакара које је извршила српска држава још увек није осуђен нико из те државе.

Учествујући на спомен-академији на 20. годишњици масакра у Ћушку, Пављану, Захаћу и Лабљану код Пећи, Тачи је рекао да је ово дан сећања, поштовања у одавања поште мученицима, палим борцима и херојима из Ћушка и околине, које је убила полиција и војска Србије.

„У ишчекивању да у наредним недељама обележимо 20. годишњицу победе, велика брига за све нас као косовских институција, као косовског друштва, а изнад свега на савести међународне заједнице и дан данас, након 20 година, јесте да за 400 масакара које је извршила српска држава, још увек нико није осуђен из те државе“, рекао је Тачи.

По његовим речима, то је неправда, дискриминација, увреда за интегритет и достојанство жртава, али и за сам косовски народ.

Он је додао да ће у четвртак на седници Скупштине Косова сви заједно, јединствени, без разлике, донети резолуцију која осуђује све злочине и геноцид који је држава Србија извршила на Косову.

„У потпуности верујем да ће за овом резолуцијом уследити и кораци за потпуно спровођење нашег права, како би се сви извршиоци кривичних дела и етничког чишћења, убиства преко 13.500 цивила и силовања преко 20.000 жена, сви ти људи из државног апарата Србије суочили са правдом“, рекао је он.

На спомен академији су говорили и премијер Косова Рамуш Харадинај и председник Скупштине Косова Кадри Весељи.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]