Хроника

Хашим Тачи: ЕУ предвидела 203 милиона евра помоћи Косову до 2013.

Штампа
четвртак, 14. јул 2011.

Приштина - Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је да је Европска унија предвидела од 203 милиона евра финансијске помоћи Косову за период до 2013. године.

"Захваљујући доброј власти, ефикасности, владавини права и транспарентности, ми смо као Влада, али и друге институције добили добру вест из Брисела да је ЕУ у оквиру инвестиција у реформе на Западном Балкану за период 2011-2013. за Косово одвојила 203 милиона евра", рекао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини.

Тачи је рекао да одлука ЕУ сведочи о снажној подршци Косову упркос томе што је измењен споразум Приштине са Међународним монетарним фондом.

Након недавне одлуке ММФ да измени "стендбај аранжман" са Косовом за ову годину због тога што косовске власти нису поштовале услове споразума, настала је забринутост да ће међународни донатори ускратити помоћ.

ММФ је одустао од овогодишњег аранжмана са косовском владом због повећавања плата у јавном сектору од 30 до 50 одсто.

У одлуци о измени "стендбај аранжмана", ММФ је саопштио да це наставити са мониторингом финансијске дисциплине на Косову и да ће у случају њеног поштовања бити могуће закључити нови аранжман тек у другој половини 2012. године.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]