Početna strana > Hronika > Hašim Tači: Dijalog će se okončati priznanjem Kosova od Srbije
Hronika

Hašim Tači: Dijalog će se okončati priznanjem Kosova od Srbije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. mart 2011.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se razgovori između Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima okončati prizanjem Kosova od strane Srbije i integracijom dve države u evroatlanske strukture.

- Razgovori između Republike Kosovo i Srbije, ili dijalog o tehničkim pitanjima je kao što znate započeo kako je trebalo. Taj dijalog će biti zaključen medđusobnim priznanjem Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države i biće zaokružen integracijom Kosova i Srbije u NATO i EU - rekao je premijer Tači.

Pred odlazak za Tursku, gde će na poziv turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana učestvovati na sastanku lidera velikog broja država, Tači je izrazio uverenje da će razgovori izmedđu Kosova i Srbije označiti kraj poglavlja sukoba u region.

Odbacio je mogućnost da predmet dijaloga budu status i teritorijalni integritet Kosova, koji je, kako je rekao, nepovrediv i medđunarodno priznat.

- Kosovo je jedinstveno i o našem unutrašnjem uredjenju se odlučuje u skladu sa Ustavom i našim zakonima - kazao je Tači i istovremeno odbacio mogućnost da sever Kosova dobije specijalni status.

On je izjavio je da će na svetskom samitu lidera u Istanbulu, koji će se održati 14. i 15. marta predstaviti dostignuća u konsolidaciji i jačanju države Kosovo.

(Beta)