Хроника

"Ханделсблат": Москва поново центар светске политике, Путин је геополитички победник, Европа спава и иде ка томе да потпуно изгуби значај

Штампа
понедељак, 20. јануар 2020.

 "Док Европа спава и иде ка томе да потпуно изгуби значај у геополитичким питањима, победник на међународној сцени је руски председник Владимир Путин".

Москва је поново центар светске политике, пише дописник немачког листа „Ханделсблат“ Матијас Бругман.

Руски председник је геополитички победник, захваљујући томе што се одлучио да ризикује. Он је обезбедио себи власти у земљи, а такође се учврстио на светској сцени у спољној политици, сматра Бругман.

Немачки новинар подсец́а на давно заборављене речи бившег америчког председника Барака Обаме, који је рекао да је Русија регионална сила, али истиче да је Путин омогуц́ио да земља данас поново носи статус светске силе.

Конкретно, руски председник је заједно са Ираном учврстио власт председника Сирије Башара ел Асада у земљи, док истовремено НАТО није могао да нападне Асада због режима забране летења изнад Сирије, наводи аутор.

Бругман истиче да је након поновног припајања Крима Русији и почетка оружаног сукоба на истоку Украјине, шеф Кремља постао одлучујуц́и фактор моц́и и у том региону.

Председник Русије је учврстио свој положај у светској политици након најављених структурних промена у руском политичком естаблишменту.

„Европа не иде у рат, као 1914. године, него се удобно уљуљкава и крец́е у правцу геополитичке безначајности. Европа се мора пробудити ако не жели да допусти даље јачање руског утицаја у свету. САД и Кина ц́е решити трговинска питања, а САД и Русија геополитичке конфликте. Европи ц́е само дозволити да снабдева жртве криза и ратова. Дошло је време за буђење“, апелује на Европљане новинар "Ханделсблата“, преноси "Спутњик"..

(Б92-Спутник)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]