Хроника

Група од 14 владика у писму патријарху Иринеју затражила сазивање седнице Сабора због евентуалног признања независности Косова и Метохије, али и доделе ордена Светог Саве Вучићу

Штампа
среда, 09. октобар 2019.

Група од 14 владика Српске православне цркве (СПЦ) је у писму патријарху Иринеју затражила сазивање редовне седнице јесењег Светог Архијерејског Сабора због, како наводе, "скромног" обележавања 800 година аутокефалности СПЦ, "забринутости због евентуалног признања независности Косова и Метохије", али и због одлуке "да се први пут у осмовековној историји Цркве, Орден Светог Саве Првог степена додели једном председнику Србије".

Наводећи да је у вези с одлуком Светога Архијерејског Синода о додели највишег црквеног одликовања председнику Србије Александру Вучићу, "огроман број верника почео да шаље протестна писма", владике су у писму у које је агенција Бета имала увид, оцениле да би "несазивањем Сабора дошло до погоршања наведених проблема и нарушавања јединства СПЦ".

"Ваша Светости, ми знамо да онима којима све наведено одговара, скривају то од Вас, али Вам са жалошћу сведочимо да је углед наше најсветије Цркве и Вас лично, нарушен. Због свега наведеног, после дужег уздржавања коначно смо били приморани да се огласимо и да заједнички покушамо да што пре вратимо углед и стабилност нашој Цркви. Време неумитно тече и одлагање дискусије и решавања проблема до мајског Сабора може нас скупо коштати", пише у писму које су владике патријарху упутиле 5. октобра.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]