Početna strana > Hronika > Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti: Susret Tačija i Vučića u Berlinu 29. aprila dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog
Hronika

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti: Susret Tačija i Vučića u Berlinu 29. aprila dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 Sastanak predsednika Srbije i Kosova u Berlinu 29. aprila je dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog, ali ne verujem da će taj susret biti presudan, izjavio je za Glas Amerike gradonačelnik Prištine i član kosovskog pregovaračkog tima Špendi Ahmeti.

Ovo je redak slučaj da se slažem sa Vučićem, u smislu da ne očekujemo ništa posebno da će se desiti i da ćemo rešiti problem koji imamo, rekao je Ahmeti, koji je učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu u Internacionalnom republikanskom institutu u Vašingtonu.

On se, ipak, nada da će prvi sastanak posle uvođenja taksi na srpsku robu imati neki rezultat.

Bilo bi dobro da se odblokira proces dijaloga, jer smo već nekoliko meseci u blokadi. Na početku godine pričali smo o dogovoru do kraja godine, a onda je došlo do blokade i stvari koje svi znamo i sada se nadamo da će doći do odblokiranja procesa, rekao je Ahmeti.

On veruje da šansa za to postoji, s obzirom da su domaćini sastanka lideri Nemačke i Francuske, dve najjače zemlje EU, a ne Brisel, ali ističe da problem ostaju oprečne pozicije dve strane, jer Beograd ne želi za pregovarački sto dok se takse ne ukinu, a Priština traži obrnuto.

Bilo bi važno da počnu sastanci u Briselu, da se Priština i Beograd susreću i da možemo da pričamo o svim stvarima, pa i o taksi, kaže Ahmeti, ali dodaje da je dogovor do kraja godine malo verovatan, čak i ako pregovori odmah krenu.

To slušamo od Vašingtrona, Brisela, Berlina i Pariza, ali mi živimo na Balkanu i ja sam pesimista da možemo doći do dogovora ove godine, što naravno ne znači da ne treba razgovarati, naglasio je Ahmeti.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner