Početna strana > Hronika > Građani Hrvatske sve više veruju štampi, dok poverenje u crkvu opada
Hronika

Građani Hrvatske sve više veruju štampi, dok poverenje u crkvu opada

PDF Štampa El. pošta
sreda, 16. mart 2011.

U poslednjih sedam godina građani Hrvatske sve više veruju štampi, a izgubili su poverenje u crkvu, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Pravnog fakulteta u Zagrebu o percepciji korupcije i poverenju građana u hrvatske institucije.

Sociolog Duško Sekulić sa Pravnog fakulteta rekao je da je crkva najveći gubitnik kada je reč o poverenju u institucije u 2010. jer se pre sedam godina nalazila na prvom mestu, a sada je iza vojske i policije.

Prema tom istraživanju čiji je rezultat predstavljen na sednici Nacionalnog veća za praćenje sprovođenja strategije suzbijanja korupcije, poverenje u crkvu ima 53 odsto građana, a 2004. ih je bilo 67 odsto.

Sekulić je istakao da se udvostučio broj građana koji smatraju da su u korupciju uključeni svi državni službenici a to je 2004. smatralo 22 odsto ispitanih, a ove godine 44 odsto.

Poraslo je poverenje u štampu, televiziju i pravosuđe, a za razliku od 23 odsto ispitanih koji su 2004. verovali štampi, sada ih je 43 odsto.

Svoje istraživanje predstavilo je danas na istoj sednici i Ministarstvo pravde.

Prema tom istraživanju, u javnosti i dalje postoji veliko nepoverenje prema političarima - 88 odsto građana smatra da političari imaju najviše koristi od korupcije, a sledi organizovani kriminal sa 76 odsto.

U porastu je shvatanje o postojanju korupcije u lokalnoj samoupravi i u kancelarijama za građevinarstvo, a u padu je uverenje u korupciju u zdravstvenim ustanovama.

Istraživanje Ministarstva pravde pokazuje i da je broj građana koji smatraju da se korupcija ne može suzbiti opao za pet odsto u odnosu na 2007, kada ih je bilo 17 odsto.

Predsednik organizacije "Tranparensi Internešnal Hrvatska", Nikola Kristić, izneo je podatak da napore vlasti da suzbiju korupciju 56 odsto građana smatra neuspešnim.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner