Početna strana > Hronika > Gordon Braun: Svet je na ivici da ponovo upadne u finansijsku krizu, jer nije uspeo da se izbori sa uzrocima kraha od pre deset godina
Hronika

Gordon Braun: Svet je na ivici da ponovo upadne u finansijsku krizu, jer nije uspeo da se izbori sa uzrocima kraha od pre deset godina

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. septembar 2018.

 Bivši britanski premijer Gordon Braun je upozorio da je svet na ivici da ponovo upadne u finansijsku krizu, pošto vlade nisu uspele da se izbore sa uzrocima velikog finansijskog kraha od pre deset godina.

Britanski premijer iz vremena kada je propast američke investicione banke Leman braders izazvala najveću finansijsku krizu od Velike depresije rekao je da je svet bez lidera i da sada ulazi u period ranjivosti. „U opasnosti smo da upadnemo u krizu u budućnosti. Moraće da dođe do bolnog osvešćivanja da je došlo do eskalacije rizika, ali mi živimo u svetu bez lidera“, rekao je Braun.

On je dodao da globalna ekonomija nije uspela da uspostavi sistem za rana upozorenja i sistem za nadzor finansijskih tokova, pa da može da se kaže gde je novac pozajmljen i pod kojim uslovima.

„Mi radimo s malim stvarima, a ne sa velikim stvarima“, rekao je Braun, koji je bio premijer Britanije od 2007. do 2010.

Prema njegovoj oceni, mere protiv finansijskih malverzacija nisu dovoljno restriktivne i mnoge banke bi u slučaju budućih kriza ponovo očekivale pomoć. „Kazne za malverzacije nisu dovoljno pooštrene. Nema straha da bi bankari mogli da budu uhapšeni zbog lošeg ponašanja. Nije poslata dovoljno snažna poruka da vlada neće da spasava institucije koje nisu prvo rešile sopstvene probleme“, rekao je bivši britanski premijer.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner