Početna strana > Hronika > Goran Vesić: Grad priprema strategiju za bolju prohodnost javnog prevoza, uvodimo nove žute trake pokrivene kamerama, a u toku je i tender za javne bicikle; Neznalice govorile da su saobraćajne gužve posledica radova
Hronika

Goran Vesić: Grad priprema strategiju za bolju prohodnost javnog prevoza, uvodimo nove žute trake pokrivene kamerama, a u toku je i tender za javne bicikle; Neznalice govorile da su saobraćajne gužve posledica radova

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 08. decembar 2019.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas gostujući u Jutarnjem programu Studija B da grad priprema strategiju kako bi se omogućilo da javni prevoz funkcioniše bez zastoja.

– Prva mera koja se već primenjuje od 1. decembra je zabrana dostave robe u maloprodajne objekte od 7 do 20 sati, jer smo tako oslobodili žute trake, zaustavne trake i tramvajske šine od vozila koja su se tu zaustavljala i tako pravila nered i haos u saobraćaju. Ovu meru poštuju najveći distributeri tako da smo juče ispisali manje od 50 prekršajnih naloga od 700 rešenja za dostavljanje robe, koliko ih je grad izdao. Tu i tamo nađemo nekog distributera, uglavnom iz unutrašnjosti, koji pokušava da izigra odluku, ali građani već mogu da vide da su ulice prohodnije zbog toga što nema dostavnih vozila – rekao je Vesić.

On je dodao da je sledeća mera, koja stupa na snagu tokom januara, napredna tehnologija koju grad već implementira, a koja će omogućiti da se potpuno eliminiše zaustavljanje bahatih vozača na pešačkim prelazima, žutim trakama – čuvena „četiri migavca”.

– O tome kako će izgledati ta vrsta kontrole obavestićemo javnost neposredno pred njeno uvođenje. Ono što mogu da obećam jeste da će građani biti zadovoljni i da više niko neće trpeti teror bahatih vozača koji zauzimaju ulice i trotoare, parkiraju gde i kako ko stigne. U Beogradu će se znati red i mirni građani će biti zaštićeni – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako je naveo, poslednji set mera za bolju prohodnost javnog prevoza utvrđuje se strategijom koja je upravo u izradi.

– U pripremi ove strategije učestvuju prevoznici, Saobraćajna policija i Komunalna milicija, sekretarijati za javni prevoz i saobraćaj, kao i saobraćajni stručnjaci. Ova strategija podrazumeva uvođenje novih žutih traka, od kojih će neke u toj funkciji biti 24 sata, a neke samo u špicevima. Takođe će biti omogućeno da pojedinim ulicama ide samo javni prevoz, po uzoru na Njujork, kao i pokrivanje svih žutih traka kamerama. Biće ubrzana i zamena semafora na preko 300 raskrsnica u gradu, semaforima koji će režim rada automatski prilagođavati gustini saobraćaja i na kojima će tramvaji imati prioritet. Strategija obuhvata tender za javno-privatno partnerstvo za rečni javni saobraćaj sa izgradnjom pristana, u toku je tender za javne bicikle, a planiramo i izgradnju 120 kilometara biciklističkih staza u naredne četiri godine – najavio je neke od mera Goran Vesić.

On je dodao "da je sada jasno da su saobraćajne gužve u špicevima u Beogradu posledica povećanog broja automobila koji postojeća saobraćajna infrastruktura ne može da primi, a ne radova, kako su govorile neznalice".

(Beoinfo)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner