Хроника

Горан Стевановић: Променила се старосна структура пацијената, сада више оболевају млађи људи који имају тешку клиничку слику

Штампа
понедељак, 29. јун 2020.

Ковид 19 није болест која погађа само старије и хроничне болесника, већ и млади могу имати тешку клиничку слику, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

Он је, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, рекао да је расте број оболелих и да се променила старосна структура пацијената, те да сада више оболевају млађи људи.

 “Један део пацијената има лакшу клиничку слику, али један број има озбиљне упале плућа. То је разлог зашто проширујемо капацитете ковид болница”, рекао је Стевановић.

Он очекује да ће још неколико дана бити већи прилив пацијената, а да ће након тога да се смањи број оболелих.

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је на све који имају симптоме респираторних инфекција да не иду у Инфективну клинику и стварају непотребну гужву у тој здравственој установи, већ да се јаве у ковид амбуланту матичног дома здравља.

У ковид амбуланти дома здравља пацијенте ће прегледати лекар, урадиће лабораторијске анализе, снимити плућа, а по потреби ради се и тест на корону.

Пацијенти код којих клиничка слика указује на присуство вируса или се потврди корона шаљу се у тријажне амбуланте које су у Инфективној клиници, КБЦ Бежанијска коса и Градском заводу за плућне болести.

Ту се одређује који пацијенти су за болничко лечење, а који су за кућну самоизолацију.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]