Хроника

Горан Марковић: Када прође опасност од коронавируса остаће пустош, власт ће ићи до отвореног терора, или ће пасти

Штампа
четвртак, 26. март 2020.

Редитељ Горан Марковић изјавио је да је да ће остати пустош, када прође опасност од коронавируса, и да ће то бити сасвим друга ситуација за власт која ће "ствари довести до краја, до отвореног терора, или ће пасти".

"Прво што сам помислио када је уведено ванредно стање било је: да ли је то увод у институционализовану диктатуру, терор који је законски озваничен? Мислим да је то видљиво у тешко скривеном задовољству власти што сада могу, под изговором борбе против болести, да ураде било шта", рекао је Марковић у интервјуу за нови број недељника НИН.

"Само што је то", додао је Марковић, "а бојим се да они то полако схватају, двосекли мач".

"Сетите се 5. октобра (2000.) који је Милошевића коштао главе. Он је дошао као последица рата из кога је Србија изашла поражена и осрамоћена. Сада ситуација по диктатора није мање опасна. Ово је проћи и шта ће остати? Пустош. И економска, и психолошка, и политичка", рекао је Марковић.

"Биће то за ову власт сасвим друга ситуација. Они ће или ствари довести до краја, до отвореног терора, или ћа пасти", нагласио је Марковић.

Упоредјујући време када је припремао филм "Вариола вера" са садашњим, он је рекао да им је заједничко скривање истине о епидемији.

"Ево сада је испливало како се за корону већ знало у тренутку кад су се активисти СНС-а окупљали и спремали стратегију за наредне изборе. То скривање, у циљу очувања власти по сваку цену, исто је и онда и као и сада", рекао је Марковић.

Како је нагласио, различита је организација борбе против пандемије.

"У време вариоле постојала је једна велика, снажна држава, а сада нас од короне спасавају Брнабићка, која се издире на градјане, и Лончар, који тврди да ћемо ми очас направити вакцину(?!). У томе је битна разлика, оно су били професионалци, а ово су најобичнији дилетанти", рекао је Марковић.

(Бета, НИН)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]