Početna strana > Hronika > Goran Knežević: DS finansirali NIS i Fond za kapitalna ulaganja
Hronika

Goran Knežević: DS finansirali NIS i Fond za kapitalna ulaganja

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. april 2009.

Advokati gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića objavili su u utorak novi deo njegovog iskaza pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, u kome je Knežević objasnio poreklo novca (77.200 evra u Zrenjaninu i 160.700 evra u Novom Sadu) pronađenog u sefovima zakupljenim u Vojvođanskoj banci na njegovo ime.

Knežević je rekao da sredstva koja stranka dobija iz budžeta nisu dovoljna, pa se lokalni odbori snalaze prilozima i donacijama članova i simpatizera stranke. Po njegovim rečima, tako prikupljena sredstva se koriste za naknade zaposlenima, režijske i troškove održavanja prostorija gradskog i mesnih odbora, izborne štabove, kandidate na izborima, medije, promocije...

Taj novac se koristi za troškove prevoza, telefone, kartice, bine, ozvučenja, spotove, obilazak terena, reprezentaciju, plaćanje fizičkih poslova i slično. Knežević je dalje naveo da su u Zrenjaninu za finansiranje stranke, osim njega kao najvišeg funkcionera u lokalnoj samoupravi, bili zaduženi još i Bratislav Tomić, kao predsednik Gradskog odbora, Predrag Grgić, kao član Izvršnog odbora stranke i dr Miloš Kovačević, direktor stranke u Zrenjaninu.

Isti princip je postojao i u Pokrajinskom odboru Demokratske stranke u Novom Sadu izjavio je Knežević. A, po njegovoj tvrdnji, najveći izvor finansiranja su Naftna industrija Srbije i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. - O tome se nije mnogo pričalo među članovima, nego smo prema trenutnoj situaciji finansirali određene aktivnosti - rekao je pred istražnim sudijom Knežević - Prema mojim saznanjima postoji još jedan sef u Zrenjaninu za manje priloge - na ime dr Miloša Kovačevića.

Miloš Kovačević, jedan od čuvara novca DS, obavlja funkciju direktora GO DS u Zrenjaninu. Zaoposlen je kao lekar specijalista pulmolog u ovdašnjoj bolnici za plućne bolesti "Dr Vasa Savić". U svom iskazu Knežević tvrdi i da je o stanju novca u sefu na njegovo ime vodio evidenciju. Postoji spisak svih uplata i isplata, ali da većina donatora insistira na anonimnosti, zbog čega im se i ne izdaju nikakve priznanice o uplati. Zakon o finansiranju stranaka, inače, zabranjuje anonimne donacije. Zabranjuju se, takođe, donacije od javnih ustanova i preduzeća, kao i ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala.

Izborne kampanje, prema tom zakonu, finansiraju se isključivo sa namenskog računa. Jedan od finansijera zrenjaninskog DS je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Na njegovom čelu je Bojan Pajtić, predsednik DS za Vojvodinu. U NIS u utorak su „Novostima“ kratko rekli da ne žele da komentarišu izjavu Kneževića pred sudijom.

Potparolka DS Jelena Trivan izjavila je da ne zna "ništa o istinitosti i tačnosti" iskaza Gorana Kneževića istražnom sudiji o nelegalnom finansiranju DS-a. - Ne znam ništa ni o istinitosti, ni o tačnosti tog iskaza, ali znam da se DS finansira na legalan i transparentan način kao institucija - kazala je Trivanova.

(Večernje novosti)