Početna strana > Hronika > Goran Bogdanović: Piter Fejt zloupotrebljava svoju funkciju
Hronika

Goran Bogdanović: Piter Fejt zloupotrebljava svoju funkciju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. jun 2010.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt vrši svojevrstan pritisak na Međunarodni sud pravde, predviđajući da odluka tog suda ništa neće promeniti kada je reč o statusu Kosmeta, istakao ministar Goran Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju ocenio je da specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, predviđajući novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, nije govorio u svojstvu zvaničnika EU, već kao lobista za nezavisnost južne srpske pokrajine.

"Fejtove izjave moraju se posmatrati iz ugla starog problema, odnosno njegove dvostruke uloge. Činjenica je da je upravo tu svoju dvostruku funkciju Fejt krajnje proračunato zloupotrebljavao, da se nikad ne bi znalo kada govori ispred EU, a kada, kao šef Međunarodne civilne kancelarije, u ime zemalja koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnost", izjavio je Bogdanović agenciji Tanjug.

Piter Fejt, prema Bogdanovićevom mišljenju, vrši svojevrstan pritisak na Međunarodni sud pravde, predviđajući da odluka tog suda ništa neće promeniti kada je reč o statusu Kosova i Metohije.

"Ne treba imati iluzije da će sud biti pošteđen daleko ozbiljnijih političkih pritisaka od ovog Fejtovog pokušaja. Međutim, ja verujem da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u skladu sa međunarodnim pravom i da neće biti negativna po Srbiju. Takođe sam ubeđen da će ona upravo doprineti pokretanju novog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije jer ovakav status koji trenutno postoji nikome ne odgovara", rekao je Bogdanović.

Fejt je juče u Briselu izjavio da će, nakon što Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, verovatno uslediti znatan broj novih priznanja njegove nezavisnosti.

"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je, zajedno sa šefom misije Euleksa na Kosovu Ivom de Kermabonom, govorio o najnovijim političkim zbivanjima i aktivnostima Euleksa na Kosovu.

Ističući da govori u ime zemalja koje su priznale Kosovo, Fejt je rekao da pretpostavlja da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u opštem smislu "pružiti izvesnu utehu položaju Beograda i izvesnu podršku poziciji Kosova" i da će to biti "mešovit skup mišljenja" na osnovu kojeg će onda svaka zemlja izvući zaključak.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner