Početna strana > Hronika > Goran Bogdanović: Nećemo u pregovore sa dokazanim zločincima
Hronika

Goran Bogdanović: Nećemo u pregovore sa dokazanim zločincima

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. januar 2011.

GRAČANICA - U 2011. godini “po mnogima presudnoj godini po budući status Srba i status pokrajine“ osnovni cilj je očuvanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Od iste važnosti je i jačanje ili bar očuvanje na sadašnjem nivou srpskih institucija u pokrajini. Ta dva procesa moraju zbog uzročno-posledične veze da se odvijaju paralelno, kaže Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.

Kada očekujete da krenu pregovori?

- Činjenica je da na početak dijaloga utiče proces formiranja vlasti u Prištini. Ono što je primetno jeste da predstavnici međunarodne zajednice pojačavaju pritisak da se formira vlast u Prištini i stabilizuje politička scena kosovskih Albanaca i otpočne dijalog. Prištini sasvim sigurno ne odgovara da neposredno posle objavljivanja izveštaja Dika Martija sedne za pregovarački sto, a što se tiče Beograda, mi smo istakli i političku volju i spremnost da do dijaloga što pre dođe. Naše insistiranje zasnovano je na realnom stavu, da status kvo koji trenutno vlada na Kosmetu ne odgovara ni jednoj ni drugoj strani i da je takvo stanje na duži rok neodrživo. Beograd je spreman, iz Evropske unije poručuju da su spremni, znači da je Priština ta koja izbegava da uđe u proces dijaloga.

Uveliko se trguje procenama ko bi mogao da predvodi prištinski tim. Koga vidite s druge strane stola i da li ste spremni da sednete za isti sto sa Tačijem?

- Ne bih se upuštao u prognoze. Najlegitimnije pravo je da svako odabere one predstavnike za koje smatra da će na najbolji mogući način zastupati njihove interese. Srbija je spremna na dijalog sa svim legitimnim predstavnicima kosmetskih Albanca, sem ukoliko je reč o dokazanim kriminalcima i zločincima. Istovremeno, želimo da se što pre istraže svi navodi iz izveštaja Dika Martija.

Da li je ovo trenutak da se vlasti Srbije suštinski pozabave rešavanjem problema srpske zajednice ili će biti nastavljena politika deklarativnog izjašnjavanja od slučaja do slučaja?

- Ministarstvo koje predstavljam i ja lično smo za to da se potpuno otvoreno suočimo sa svim problemima na terenu i zato plaćam i određenu političku cenu. Međutim, ne zavisi sve samo od Beograda, svi znamo realno stanje na terenu i ko su akteri kosmetskog problema.

Stroža kontrola novca
Od dana kada ste postali ministar za Kosovo i Metohiju najavljujete konkretne rezove i mere kojima ćete saseći “plaćeni patriotizam”. Koji se konkretni rezovi moraju povući?
- Jedan od osnovnih koraka mora biti stroža kontrola finansijskih tokova. Istovremeno i suzbijanje pojava za koje ne bismo smeli imati pardona, za razne lične interese zaogrnute u plašt nacionalnih, strančarenje i promociju u momentu koji u velikoj meri određuje dalji tok stvari. Što se tiče finansijske kontrole, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je preduzelo mere i one su dale rezultat.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner