Хроника

Главни економски саветник Доналда Трампа: САД очекују контрамере Кине због повећања царина на кинеску робу

Штампа
недеља, 12. мај 2019.

САД очекују узвратне мере Кине због повећања царина на кинеску робу, пошто су преговори две стране у Вашингтону завршени без договора о трговини, изјавио је главни економски саветник америчког председника Доналда Трампа.

"Очекиване контрамере још нису реализоване. Можда ћемо више знати данас, вечерас или сутра", рекао је Трампов саветник Лери Кадлоу за Фокс њуз.

Кадлоу је казао и да би могли да прођу месеци пре него што ступи на снагу повећање америчких такси на увоз кинеске робе, које је Трамп најавио.

"Можда пар месеци. Можда три месеца. Не знам. То ће одузети неко време и онда ће наравно председник (Трамп) морати да донесе коначну одлуку о томе", навео је Кадлоу.

САД су у петак почеле да подижу са 10 на 25 одсто таксе на увоз кинеске робе вредне 200 милијарди долара пошто су амерички званичници оптужили Пекинг да не поштује обавезе договорене у ранијим рундама преговора. Најновија рунда трговинских преговора САД и Кине завршена је у петак без договора, али су обе стране наговестиле да је наставак преговора вероватан.

Кадлоу је казао да ништа није договорено и додао да би Трамп могао да се сретне с кинеским председником Си Ђинпингом крајем јуна, на конференцији Групе индустријски најразвијенијих земаља света и земаља у развоју (Г20) у Јапану, док су кинески званичници позвали америчког трговинског представника Роберта Лајтхајзера и министра финансија Стивена Мнучина да посете Пекинг.

Трамп је прошле године увео казнене царине на кинеску робу вредну 250 милијарди долара, тврдећи да Пекинг наноси штету америчким компанијама крађом интелектуалне својине или вршењем притиска на њих да открију своје технолошке тајне у замену за приступ тржишту. Пекинг је на то одговорио повећањем царина на увоз америчке робе вредне 110 милијарди долара.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]