Početna strana > Hronika > Glavni ekonomski savetnik Donalda Trampa: SAD očekuju kontramere Kine zbog povećanja carina na kinesku robu
Hronika

Glavni ekonomski savetnik Donalda Trampa: SAD očekuju kontramere Kine zbog povećanja carina na kinesku robu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. maj 2019.

SAD očekuju uzvratne mere Kine zbog povećanja carina na kinesku robu, pošto su pregovori dve strane u Vašingtonu završeni bez dogovora o trgovini, izjavio je glavni ekonomski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa.

"Očekivane kontramere još nisu realizovane. Možda ćemo više znati danas, večeras ili sutra", rekao je Trampov savetnik Leri Kadlou za Foks njuz.

Kadlou je kazao i da bi mogli da prođu meseci pre nego što stupi na snagu povećanje američkih taksi na uvoz kineske robe, koje je Tramp najavio.

"Možda par meseci. Možda tri meseca. Ne znam. To će oduzeti neko vreme i onda će naravno predsednik (Tramp) morati da donese konačnu odluku o tome", naveo je Kadlou.

SAD su u petak počele da podižu sa 10 na 25 odsto takse na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara pošto su američki zvaničnici optužili Peking da ne poštuje obaveze dogovorene u ranijim rundama pregovora. Najnovija runda trgovinskih pregovora SAD i Kine završena je u petak bez dogovora, ali su obe strane nagovestile da je nastavak pregovora verovatan.

Kadlou je kazao da ništa nije dogovoreno i dodao da bi Tramp mogao da se sretne s kineskim predsednikom Si Đinpingom krajem juna, na konferenciji Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) u Japanu, dok su kineski zvaničnici pozvali američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajthajzera i ministra finansija Stivena Mnučina da posete Peking.

Tramp je prošle godine uveo kaznene carine na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom intelektualne svojine ili vršenjem pritiska na njih da otkriju svoje tehnološke tajne u zamenu za pristup tržištu. Peking je na to odgovorio povećanjem carina na uvoz američke robe vredne 110 milijardi dolara.

(Beta, AP)