Хроника

Глас Америке: Трамп ће скоро сигурно бити опозван у Представничком дому

Штампа
петак, 13. децембар 2019.

 Одбор за правосуђе Представничког дома усвојио је оптужбе против америчког председника Доналда Трампа за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, што значи да је скоро сигурно да ће Трамп постати трећи председник у америчкој историји опозван у Представничком дому, преноси Глас Америке.

Одбор је гласао по страначким линијама при усвајању основа за опозив.

Трамп је оптужен да је злоупотребио свој председнички положај како би извршио притисак на Украјину, да истражи његовог потенцијалног противкандидата на изборима 2020, демократу Џоа Бајдена.

Усвојена је и друга тачка оптужбе, којом се председник терети да је опструисао конгресну истрагу те афере. Представнички дом у пуном саставу, у којем демократе имају већину, вероватно ће следеће недеље изгласати те оптужбе, чиме се завршава процес опозива, а затим, у року од неколико недеља, почиње „суђење“ председнику у Сенату.

Мало је вероватно, међутим, да ће горњи дом Конгреса, у којем републиканци имају већину, прогласити председника кривим и сменити га са положаја.

После гласања у Представничком дому, Трамп је новинарима рекао да „не би имао ништа против дугог суђења у Сенату“, као и да би желео да види узбуњивача чија је жалба навела демократе да покрену истрагу о опозиву.

Цео процес је осудио као „фарсу“, наводећи да демократе „тривијализују“ опозив.

Трамп и републиканци тврде да председник није урадио ништа недолично у свом разговору са Зеленским, и да нема директног доказа да је замрзнуо помоћ Украјини и обећавао састанак у Белој кући у замену за услугу.

Трамп би био трећи председник у америчкој историји кога је опозовао Представнички дом. Демократа Бил Клинтон је опозван 1998. због лагања о сексуалном односу са приправницом Беле куће, али је ослобођен у Сенату.

Демократски председник Ендру Џонсон је опозван 1868, али није осуђен у Сенату. Републикански председник Ричард Никсон је поднео оставку 1974. године, пре него што је опозван због афере Вотергејт.

Трамп се такмичи за реизбор 2020. године и очекује се да ће водити жестоку битку против кандидата демократа, који ће бити изабран следеће године.

Бивши потпредседник Бајден је један од фаворита за освајање демократске номинације.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]