Početna strana > Hronika > Glas Amerike: Tramp će skoro sigurno biti opozvan u Predstavničkom domu
Hronika

Glas Amerike: Tramp će skoro sigurno biti opozvan u Predstavničkom domu

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. decembar 2019.

 Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma usvojio je optužbe protiv američkog predsednika Donalda Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, što znači da je skoro sigurno da će Tramp postati treći predsednik u američkoj istoriji opozvan u Predstavničkom domu, prenosi Glas Amerike.

Odbor je glasao po stranačkim linijama pri usvajanju osnova za opoziv.

Tramp je optužen da je zloupotrebio svoj predsednički položaj kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu, da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020, demokratu DŽoa Bajdena.

Usvojena je i druga tačka optužbe, kojom se predsednik tereti da je opstruisao kongresnu istragu te afere. Predstavnički dom u punom sastavu, u kojem demokrate imaju većinu, verovatno će sledeće nedelje izglasati te optužbe, čime se završava proces opoziva, a zatim, u roku od nekoliko nedelja, počinje „suđenje“ predsedniku u Senatu.

Malo je verovatno, međutim, da će gornji dom Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu, proglasiti predsednika krivim i smeniti ga sa položaja.

Posle glasanja u Predstavničkom domu, Tramp je novinarima rekao da „ne bi imao ništa protiv dugog suđenja u Senatu“, kao i da bi želeo da vidi uzbunjivača čija je žalba navela demokrate da pokrenu istragu o opozivu.

Ceo proces je osudio kao „farsu“, navodeći da demokrate „trivijalizuju“ opoziv.

Tramp i republikanci tvrde da predsednik nije uradio ništa nedolično u svom razgovoru sa Zelenskim, i da nema direktnog dokaza da je zamrznuo pomoć Ukrajini i obećavao sastanak u Beloj kući u zamenu za uslugu.

Tramp bi bio treći predsednik u američkoj istoriji koga je opozovao Predstavnički dom. Demokrata Bil Klinton je opozvan 1998. zbog laganja o seksualnom odnosu sa pripravnicom Bele kuće, ali je oslobođen u Senatu.

Demokratski predsednik Endru DŽonson je opozvan 1868, ali nije osuđen u Senatu. Republikanski predsednik Ričard Nikson je podneo ostavku 1974. godine, pre nego što je opozvan zbog afere Votergejt.

Tramp se takmiči za reizbor 2020. godine i očekuje se da će voditi žestoku bitku protiv kandidata demokrata, koji će biti izabran sledeće godine.

Bivši potpredsednik Bajden je jedan od favorita za osvajanje demokratske nominacije.

(Fonet)