Početna strana > Hronika > Gideon Grajf: Vrhunac ustaških zlodela predstavljaju koncentracioni logori za decu
Hronika

Gideon Grajf: Vrhunac ustaških zlodela predstavljaju koncentracioni logori za decu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. januar 2020.

 Profesor dr Gideon Grajf izjavio je da Jasenovac predstavljao "balkanski Aušvic", te da su ustaše, za razliku od Nemaca, uživale u ubijanju.

Izralski istoričar je u svojoj studiji nabrojao 57 načina na koje su ustaše ubijale ljude.

Uz poklič "Za dom spremni", ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečije glave razbijali su o zidove

"Uz poklič "Za dom spremni", ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečije glave razbijali su o zidove", naveo je Grajf u intervjuu za Večernje novosti.

Grajf ističe da su ustaše težile ka tome da nadmaše naciste i da su u Jasenovcu to i uspele, dok su Nemci težili da ostanu "čistih ruku".

"Nemačka filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način. Šta to znači? Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama", rekao je Grajf.

On smatra da vrhunac ustaških zlodela predstavljaju koncentracioni logori za decu,

"Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin", zaključio je Grajf.

(Večernje novosti-B92)