Početna strana > Hronika > Generalni sekretar Afričkog nacionalnog kongresa: Vladimir Putin je dobrodošao u Južnoafričku Republiku, kao ključni činilac BRIKS
Hronika

Generalni sekretar Afričkog nacionalnog kongresa: Vladimir Putin je dobrodošao u Južnoafričku Republiku, kao ključni činilac BRIKS

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. maj 2023.

 Pretorija – Ruski predsednik Vladimir Putin dobrodošao je u Južnoafričku Republiku, kao ključni činilac BRIKS-a, istakao je danas Fikilile Mbalula, generalni sekretar Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), vladajuće stranke zemlje Rta dobre nade, izvestio je Bi-Bi-Si. Inače, samit lidera članica BRIKS-a u organizaciji JAR, ovogodišnjeg predsedavajućeg te organizacije, najavljen je za kraj avgusta.

Nakon što je zvanična Pretorija uputila zvaničnu pozivnicu šefu Kremlja za samit lidera BRIKS-a, Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za Putinovo haapšenje pod optužbom za ilegalnu deportaciju dece iz Ukrajine. JAR je inače članica MKS-a, te bi bila u obavezi da izvrši naloge tog Suda.

„Putin je šef države. Mislite li da šef države može biti uhapšen bilo gde?”, upitao je Mbalula tokom intervjua britanskoj medijskoj kući.

„Znamo o čemu se vodi rat između Rusije i Ukrajine. Želimo mir, to je ono što je važno da bi svet napredovao. Organi i institucije sveta koji čine mir ne smeju da budu upadljivi po svojoj tišini”, dodao je Mbalula.

U međuvremenu, pojedini ministri u vladi JAR ne skrivaju zabrinutost zbog mogućeg zaoštravanja ekonomskih odnosa sa SAD, a nakon nedavne optužbe američkog ambasadora Rubena Bridžerija o izvozu južnoafričkog oružja i municije u Rusiju. Na današnjem brifingu uoči glasanja o budžetu, ministar trgovine, industrije i konkurencije Ebrahim Patel istakao je da deli zabrinutost koju je ranije izrazio ministar finansija Enoh Godongvana, oko mogućnosti da JAR izgubi status „preferencijalnog trgovinskog partnera” Amerike.

„Želimo i treba da učinimo sve što je moguće da zadržimo taj status, jer izuzetno cenimo odnose sa SAD ”, ocenio je Patel.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner