Хроника

Генерал Тод Волтерс за РТС: Сарадња Србије са НАТО веома је јака, а на њој је одлука да ли ће постати чланица Алијансе

Штампа
понедељак, 22. јул 2019.

Главнокомандујући снага НАТО-а у Европи, генерал Тод Волтерс каже за РТС да је питање о чланства одлука коју ће Србија донети, да разуме разговор о неутралности. Веома сам поносан на чињеницу да су нам војска и председник Србије пружили могућност да наставимо да подржавамо мир раме уз раме, поручио је Волтерс.

Генерал Тод Волтерс говорио је, гостујући у емисији Око магазин, о односима Алијансе и Србије, заједничким војним вежбама, региону Западног Балкана, али и о безбедности на целом европском континенту.

Недавно сте ступили на ову функцију, у мају, и једна од Ваших првих посета укључује Србију. Да ли би то требало да видимо као поруку, шта је сврха Ваше посете, шта су њени циљеви?

- Западни Балкан је свакако веома важан за регион Европе. Овде сам зато што то пружа могућност да водимо разговоре о миру и стварамо мир. Западни Балкан је од кључног значаја у погледу свеопште безбедности европског континента и веома ме радује што имам прилику да будем овде, ово је фантастична прилика.

Прилика за шта?

- Прилика да разговарамо о начинима на које можемо да подржавамо мир и о вежбама и обукама, о будућим приликама да земље сарађују у војном смислу, да повећају посвећеност миру.

Шта бисте рекли о досадашњој сарадњи Србије са НАТО-ом и као са савезом и са чланицама НАТО-а билатерално?

- Она је веома јака. Једна од ствари о којима смо причали током претходних 24 сата јесте број војних вежби у којима је Војска Србије узела учешће. И могао сам да са њиховим оперативним командантима причам о томе шта се десило током 2018. и шта се дешава у 2019, а то је повећање броја и квалитета тих војних вежби. И то је веома важно за све нас. Наш циљ је да погледамо план за 2020. и да наставимо да унапређујемо квалитет и број тих вежби, како бисмо могли боље да подстичемо мир из војне перспективе.

И НАТО и Русија су били активнији, да се тако изразим, претходних месеци и чак година. НАТО спроводи неке активности које није спроводио годинама. Изгледа као да се приближавамо сукобу налик Хладном рату, и у овом оквиру, овој атмосфери, колико мислите да је изводљива политика војне неутралности Србије?

- Пре свега, ја сам војни командант који представља НАТО и веома сам фокусиран на вежбе и обуке, као и на прилике за унапређење мира у војној компоненти која служи НАТО-у. Наш циљ је да вежбамо како бисмо унапредили нашу способност за одвраћање и заштиту суверенитета земаља које су чланице НАТО-а. Природно, подржавам све што можемо да урадимо да то унапредимо. То је оно што видим у области европског континента данас, и то је оно што ћемо наставити да подржавамо.

Не смета Вам да је Србија скоро једина земља овде која тренутно нема интерес да постане чланица НАТО-а?

- То је одлука коју ће Србија донети. Ја поштујем оно што њена војска ради, поштујем мир за који се залажу, разумем разговор о неутралности и као војни командант НАТО-а, веома сам поносан на чињеницу да су нам војска и председник Србије пружили могућност да наставимо да подржавамо мир раме уз раме.
(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]