Početna strana > Hronika > General Milan Mojsilović u Moskvi: Rusija kao strateški partner i dalje će nam pružati mnogostruku podršku; Imamo podršku i ruske vojske za izazove na KiM
Hronika

General Milan Mojsilović u Moskvi: Rusija kao strateški partner i dalje će nam pružati mnogostruku podršku; Imamo podršku i ruske vojske za izazove na KiM

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. avgust 2019.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da je u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Rusije dobio "podršku oko toga kako da radimo u vezi s Kosovom".

Jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbednosnu situaciju

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u službenoj je poseti Rusiji, tokom koje se sastao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga te zemlje generalom armije Valerijem Gerasimovim, a prisustvovao je i otvaranju "Međunarodnih vojnih igara".

"Rusija kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostruku podršku", izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, navodeći da imamo podršku ruske vojske za izazove na KiM.

Mojsilović, koji je bio u službenoj poseti kolegama u Moskvi, rekao je za Novosti da su posebno analizirali situaciju na KiM i da je naveo da jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbednosnu situaciju.

"Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi sa Kosovom. Naravno da smo posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM, već u celoj pokrajini", rekao je on.

"Budno se prati povratak pripadnika Islamske države u region"

Kada je reč o pripadnicima Islamske države koji se vraćaju u region, general Mojsilović kaže da se budno prati njihov povratak.

"Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojnij su oni sa KiM, zatim Bosnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblati",naveo je Mojsilović.

Trudimo da držimo pod kontrolom balkansku rutu migranata

Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, kaže da se njihov broj smanjuje, ali da je trend tog fenomena nepredvidiv.

"Turska je uspela da zadrži veliki broj izbegloca. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000", kazao je on.

Na konstataciju da NATO na krije podozrenje kada su u pitanju naši manevri sa Rusijom, načelnik Generalštava VS kaže da na primedbe koje dolaze sa Zapada ističe da smo mi otvoreni i spremni za saradnju i da vežbamo sa svima.

"Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanjem kvaliteta naših jedinica", rekao je general Mojsilović. 

Ramuš Haradinaj generalu Mojsiloviću: "Milošević je slično razmišljao, ali je loše prošao"

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj reagovao je na izjavu načelnika Generalštaba VS Milana Mojsilovića da Srbija ima podršku ruske vojske za izazove na KiM.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da Mojsilovića, koga je nazvao "novim komandantom stare zloglasne vojske Srbije", podseća da je i "Milošević slično razmišljao, ali je loše prošao".

"Trebalo bi da prestanu sa tim provokacijama", dodao je Haradinaj, preneo je Klan Kosova.

(Beta, Tanjug, B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner