Početna strana > Hronika > General Deport: Vreme je za kompromis sa Gadafijem
Hronika

General Deport: Vreme je za kompromis sa Gadafijem

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

U intervjuu francuskom listu Žurnal di dimanš, general Deport, bivši direktor Vojne akademije, ocenio je "da se u Libiju počelo kao što su i Amerikanci krenuli u Irak 2003... ubeđeni da je naša oružana moć sasvim dovoljna da proizvede političke rezultate".

"Ta riskantna opklada u brzu pobedu, bez angažovanja kopnenih trupa, kojih doduše više i nemamo u dovoljnom broju, nije uspela", dodao je on.

Deport smatra da "od početka ovog rata (u Libiji), svakog dana se nadamo da će jednostavno akcije bombardovanja biti dovoljne da bi se zbacio Gadafi. Opet smo zaboravili da je nemoguće izazvati dugoročne političke posledice samo uz pomoć oružja iz vazduha".

U slučaju Libije, kaže Deport, nije nemoguće da se "pobrkalo šta je rat, a šta održavanje reda". "Vojna snaga (u Libiji) je upotrebljena kao grupa mobilnih žandarma".

Prema njegovim rečima, "prvobitni cilj koalicije (NATO) bio je sasvim izvodljiv. Ali čim se krenulo u posao političke prirode, odnosno u svrgavanje Gadafija, to je preraslo u jedan vrlo ambiciozan proces u odnosu na raspoloživa sredstva".

"Moj utisak je da je prvobitno strateško planiranje bilo pogrešno, ako ne dvosmisleno, između ostalog kada je reč o krajnjem cilju intervencije, zatim o političkim i vojnim sposobnostima opozicije (protiv Gadafija) koju smo precenili, za razliku od snage i otpora pro-gadafijevih snaga koje smo potcenili, kao i kada je reč o tom opštem ustanku (Libijaca) koji nikad nije izbio", ocenio je francuski general.

"U Francuskoj, ponekad i na vrlo visokom nivou, istrajava to nepoznavanje šta je zaista rat i strategija", ukazao je general.

Na pitanje o francuskom angažovanju u Libiji i po isteku ove godine, Deport odgovara: "Ta hipoteza mi se čini smešnom".

"Da bi se osim u slučaju sreće, odnela brza pobeda, potrebna je kopnena ofanziva uz učešće više desetina hiljada ljudi što je apsolutno nemoguće", poručio je francuski general.

Stoga, smatra Deport, "vreme je da se postigne kompromis sa libijskim vlastima", što ne znači, dodaje, "da je potrebno odmah prekinuti bombardovanje".

(Beta-AFP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner