Početna strana > Hronika > Gej-strejt alijansa: Pozdravljamo odluku Vučića da predloži Anu Brnabić za ministarku - ovo je istorijski trenutak za Srbiju
Hronika

Gej-strejt alijansa: Pozdravljamo odluku Vučića da predloži Anu Brnabić za ministarku - ovo je istorijski trenutak za Srbiju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. avgust 2016.

 Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravila je danas odluku predsednika Vlade Srbije i mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića da za ministarku državne uprave i lokalne samouprave predloži Anu Brnabić.

"Pored toga što poseduje veliku stručnost, ona će biti prva ministarka u Srbiji koja ne krije svoju drugačiju seksualnu orijentaciju", ističe se u saopštenju.

GSA smatra ovo istorijskim trenutkom u Srbiji i ogromnim korakom u izgradnji društva jednakih šansi koje prepoznaje i vrednuje kvalitet i stručnost ljudi na visokim položajima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo lično svojstvo.

- Politička participacija LGBT osoba je od krucijalnog značaja za povećanje tolerancije, smanjenje diskriminacije i nasilja prema LGBT populaciji u Srbiji, kao što je to bila i jeste u svim razvijenim državama, a izbor Ane Brnabić za ministarku državne uprave i lokalne samouprave će, nesumnjivo doprineti, između ostalog, ravnopravnosti i većem prihvatanju i razumevanju prema LGBT zajednici - piše u saopštenju.

GSA dodaje da je u prethodnih nekoliko godina imala prilike da sarađuje sa Anom Brnabić i uveri se u njenu stručnost i posvećenost poslu.

"Čvrsto smo ubeđeni da će i kao ministarka pokazati veliku profesionalnost i postići značajne rezultate. Od nove Vlade imamo očekivanja da dalje unapređuje kako oblast ljudskih prava, tako i druge oblasti od značaja za sve građane i građanke Srbije. Alijansa će kao i do sada pratiti rad različitih ministarstava i državnih institucija u delokrugu svoga rada, pružaće podršku svakom pomaku, ali će biti i oštar kritičar eventualnog lošeg rada ili svega što bi unazadilo do sada postignuti stepen ravnopravnosti LGBT osoba" navodi se u saopštenju.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner