Хроника

Гардијан: Стопа наталитета у Кини најнижа од оснивања државе

Штампа
петак, 17. јануар 2020.

 Демографи предвиђају да ће број кинеског становништва знатно почети да се смањује у наредној деценији и да ће до 2050. старији људи од 60 година и више чинити трећину становништва.

Стопа наталитета у Кини током 2019. бележи најнижи ниво од оснивања државе, показују најновији подаци владе, што је знак да напори власти за сузбијање демографске кризе до сада нису били успешни, преноси Гардијан.

Прошле године рођено је 14.6 милиона Кинеза, што је за 500.000 мање у односу на претходну годину. Уједно ово је трећа година заредом да се бележи пад броја новорођене деце, наводи се у извештају Националног завода за статистику. За протеклих седам деценија ово је најнижа бројка наталитета, са изузетком 1961. када је владала највећа глад у историји земље.

Стопа наталитета у Кини – 10,48 новорођених на 1.000 људи најнижа је од 1949. када је основана Народна Република Кина. Поређења ради, стопа наталитета у Енглеској и Велсу је прошле године била 11,1 што је најнижи проценат од 1938. Стопа наталитета у Сингапуру једна је од најнижих у свету и износи 8,9 на 1.000 људи. Нигер као држава која бележи једну од највећих стопа наталитета у свету током 2017. забележено је 46,5 новорођених на 1.000 људи, подаци су Светске банке.

„Не може се више говорити да је главни кривац за ове податке рестриктивна политика контроле рађања“, казао је Ванг Фенг, професор социологије на државном колеџу Калифорније Ирвин.

 „Овако низак наталитет показује јасно да га покрец́у снажне структурне снаге, и економске и социјалне, и то ц́е остати у догледној будуц́ности.“

Нинг Јизхе, директор Бироа за статистику, каже да иако је стопа рођења током 2019. нижа, то опадање је мање у односу на претходну годину када је број новорођених пао на 10,94 на 1.000 људи са 12,43 у 2017. Нинг истиче да 14.6 новорођених у прошлој години је и „даље прилично велики број“, преносе државни медији.

Како се Кина суочава са све већим бројем старијег становништва, сегмент друштва који најбрже расте, доносиоци политичких одлука чине све напоре не би ли подстакли наталитет након вишедеценијске веома оштре политике породичног планирања, познате под називом „политика једног детета“ која је многе породице ограничила на једно дете.

Демографи предвиђају да ће број кинеског становништва знатно почети да се смањује у наредној деценији и да ће до 2050. старији људи од 60 година и више чинити трећину становништва. То ће оптеретити додатно јавне службе као и њихову децу, од којих су многи јединци, који ће сносити терет бриге за своје старије родитеље.

Стручњаци кажу да овако низак наталитет не представља добро за будуц́ност.

„Кина се одавно придружила великом броју земаља света са врло ниском стопом фертилитета“, каже Ванг.

„Сада је потребно да научимо лекције и да се водимо искуствима других земаља како бисмо формулисали дугорочне мере и реформе не би ли друштво постало више породично“.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]