Početna strana > Hronika > Gardijan: Novo brutalno nasilje Hrvatske policije nad migrantima, prijavljen i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja
Hronika

Gardijan: Novo brutalno nasilje Hrvatske policije nad migrantima, prijavljen i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. oktobar 2020.

 LONDON - Serija novih brutalnih napada na migrante zabeležena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski Gardijan.

Prema izveštajima Danskog veća za izbeglice, baziranom na svedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao "mučne" i "šokantne".

"Svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća", kaže Šarlot Slente, generalna sekretarica Danskog veća za izbeglice, prenela je zagrebačka N1 tv.

Dodala je da je više od 75 njih u periodu od jedne sedmice prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema rečima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša, tačnije naselja Šiljkovača - gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbeglica i migranata.

“Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane (modrice i posekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje osobnih stvari,” navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali “deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivenim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama.

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastovala upotrebivši granu.

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima I nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner