Početna strana > Hronika > "Gardijan": Bivši šef Mosada Josi Koen pretio glavnoj tužiteljki MKS Fatu Bensudi kako bi odustala od istrage ratnih zločina
Hronika

"Gardijan": Bivši šef Mosada Josi Koen pretio glavnoj tužiteljki MKS Fatu Bensudi kako bi odustala od istrage ratnih zločina

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. maj 2024.

 Bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad navodno je pretio glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS) na tajnim sastancima, pokušavajući da izvrši pritisak na nju kako bi odustala od istrage ratnih zločina, piše Gardijan.

Josi Koen je tajno kontaktirao tadašnju tužiteljku MKS Fatu Bensudu tokom godina koje su prethodile njenoj odluci da otvori zvaničnu istragu 2021. zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ta istraga kulminirala je prošle nedelje kada je naslednik tužiteljke Bensuda Karim Kan objavio da traži naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog postupaka njegove zemlje u ratu u Gazi.

Odluka tužitelja da traži naloge za hapšenje za Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, te tri lidera Hamasa, ishod je kojeg se izraelski politički i vojni establišment dugo pribojavao.

Koen se lično angažovao u operaciji protiv MKS dok je bio direktor Mosada, a njegove aktivnosti su autorizovane na najvišem nivou i opravdane jer se smatralo da sud predstavlja pretnju progonom pripadnika izraelske vojske, kako tvrdi jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski zvaničnik je rekao da je cilj Mosada bio da kompromituje tužiteljku ili da je navede da sarađuje sa zahtevima Izraela.

Treći izvor upoznat sa tim nastojanjima je rekao da je Koen delovao kao Netanjahuov „nezvanični glasnik“.

Koen, koji je bio jedan od najbližih Netanjahuovih saradnika u to vreme, lično je predvodio učešće Mosada u gotovo deset godina dugoj kampanji da se podrije sud.

Četiri izvora su potvrdila da je Bensuda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS o Koenovim nastojanjima, zabrinuta zbog njegove sve veće upornosti i pretećeg ponašanja.

Bensuda je zvanično obavestla MKS da je Koen vršio pritisak na nju nekoliko puta da ne pokrene krivičnu istragu palestinskog slučaja.

„Vi bi trebalo da nam pomognete i dopustite da vodimo brigu o vama. Vi ne želite da ulazite u stvari koje bi kompromitovale vašu ili bezbednost vaše porodice“, rekao je navodno Koen tužiteljki, sudeći po onome što je rečeno zvaničnicina MKS.

Jedna osoba koja je govorila o Koenovim aktivnostima rekla je da je koristio odvratnu taktiku kao deo nastojanja koja na kraju nisu uspela da utiče na nju i da je uplaši. Njegovo ponašanje je upoređeno s uhođenjem.

Korišćeni su, pored ostalog, transkripti tajnog snimanja njenog supruga, rekla su dva izvora.

Otkriće Koenovih aktivnosti je deo predstojeće istrage Gardijana i dva izraelska medija čiji je cilj da se otkrije kako je više izraelskih obaveštajnih agencija vodilo rat protiv MKS godinama.

Kabinet premijera Izraela je na pitanja Gardijana odgovorio da su optužbe lažne i neosnovane i da je cilj da se naudi državi Izrael. Koen nije odgovorio na molbu da komentariše, a Bensuda je to odbila.

(Beta)