Хроника

Габријел Ескобар: Вучић ће имати подршку САД докле год наставља да иде европским путем; Неће бити новог рата у БиХ

Штампа
понедељак, 25. октобар 2021.

Заменик помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања Стајт департмента Габријел Ескобар изјавио је да председник Србије Александар Вучић има подршку САД докле год наставља да иде европским путем.

„Наш однос са Србијом није ни добар ни лош, компликован је. Надам се да ће ово ‘партнерство у развоју’, које имамо са Србијом, моћи да помогне стабилности у региону“, казао је Ескобар, одговарајући на питање да ли је Србија дестабилизујући фактор у региону.

Он је казао да у Босни и Херцеговини неће бити новог рата.

„Неће бити рата у БиХ и не знам зашто људи говоре о рату, а требало би да говоре о економском развоју. Када људи изађу на изборе, мислим да имају јасне опције између оних који желе да  наставе са етничким поделама из деведесетих и оних који желе да иду напред“, казао је Ескобар за Ал Џазиру Балканс.

Упитан да ли САД креирају пакет санкција за званичнике у БиХ, он је одговорио да још нико не говори о санкцијама.

„Санкције могу бити усмерене против појединаца, али још смо у фази дијалога“, изјавио је Ескобар и упозорио да ентитети немају уставна овлашћења да се унилатерално повлаче из институција.

На питање да ли верује Влади Црне Горе, као и да да ли НАТО треба да дели информације с властима у Подгорици, он је казао да они имају подршку САД.

„Надам се да ће наставити да одбацују гласове који их удаљавају од Европе“, изјавио је Ескобар.

Он још није званично најавио своју прву посету региону, али је навео да тренутно разговара с бројним званичницима о стању на овом подручју и о томе како да регион крене напред.

(Бета, Ал Џазира)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]