четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Београд: Фудбалери Србије декласирали су репрезентацију Литваније резултатом 4:1 у четвртом колу квалификација за ЕУРО 2020
Хроника

Београд: Фудбалери Србије декласирали су репрезентацију Литваније резултатом 4:1 у четвртом колу квалификација за ЕУРО 2020

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 10. јун 2019.

Фудбалери Србије победили су Литванију резултатом 4:1 у оквиру четвртог кола квалификација за ЕУРО 2020. Србија је славила победу на домаћем терену "Рајко Митић" у мечу који је одигран пред празним трибинама, због казне УЕФА.

"Орлови" су дошли до веома важне победе с обзиром да су у претходном мечу квалификација доживели дебакл од Украјине и пораз од 5:0.

Селектор Младен Крстајић је на терен извео офанзивну поставу са два нападача, Луком Јовићем и Александром Митровићем, и то му се исплатило већ после првих 45 минута.

Меч је почео доста "тихо", без икаквих индикација да ће у првом полувремену пасти три гола, али се све јако брзо променило.

Прва велика прилика виђена је у 13. минуту, када је Јовићев шут са неких седам метара од гола одбрањен, али се није дуго чекало и на први гол.

Митровић је искористио велику грешку задње линије одбране гостију и остао сам, један на један, те послао лопту тик уз стативу гола Литванаца.

Србија је наставила да напада и није давала противницима да "дишу", а Јовић је поново био трагичар промашивши још једну велику шансу – овога пута га је зауставила пречка.

Ипак, доза среће коју су имали Литванци морала је да нестане, а Србија је решила питање победника са два гола у два минута.

Прво је Митровић искористио одличан пас несебичног Тадића, после ефикасне акције Србије пуне кратких, прецизних пасева, да би се затим нови нападач Реал Мадрида искупио за промашаје и погодио шут са дистанце левом ногом.

До краја полувремена изабраници Младена Крстајића имали су још једну прилику, преко Јовића, али Барткус поново био на висини задатка.

Друго полувреме почело је као и прво. Крстајић није ништа мењао, а Србија је контролисала ритам и чувала лопту од гостију, али у исто време није стварала шансе.

Све до 67. минута није се десило ништа озбиљније, а тада је, после једне конфузне ситуације у казненом простору, Лукић напуцао Костића, који је био у офсајду.

Као гром из ведра неба Литванија је успела да дође до гола. У 71. минуту Митровић није имао среће и нехотице је лопту ударио руком. Судија је донео исправну одлуку, а једанаестерац је реализовао Новиковас.

Селектор Крстајић је реаговао изменом, убацивши Живковића за Костића, а "орлови" су вратили контролу одмах после примљеног гола.

Ређали су се напади наше селекције, а у 81. минуту Јовић је по други пут на мечу погодио пречку, а по четврти промашио огромну прилику. Коларов му је послао "хируршки" прецизан пас, али се поново тресао оквир гола, иако се Лука налазио на пар метара од гола.

Крстајић је до краја утакмице убацио и повратника у редове репрезентације Александра Катаија, а управо је играч Чикаго Фајера био асистент ког последњег гола на утакмици – упослио је Адема Љајића, који је са пар метара закуцао лопту у мрежу гостију.

Непосредно након гола звезде Бешикташа швајцарски судија је одсвирао крај.

У наредном колу квалификација Групе Б "орлови" дочекују актуелног шампиона Европе и Лиге нација Португал, 7. септембра, док истог дана у Литванију долази Украјина.

Састави:

Ток утакмице:

22:37 - Крај! Убедљива победа Србије!

Фудбалери Србије победили су Литванију резултатом 4:1 у оквиру четвртог кола квалификација за ЕУРО 2020.

22:34 - Гооооол! Адем Љајић!

Нова сјајна акција Србије која је резултовала голом. Љајић је послао неодбрањив шут после асистенције Катаија.

22:32 - Три минута надокнаде

22:29 - Последњи потез Крстајића

Излази Јовић, на терену је повратник у репрезентацију Александар Катаи.

22:25 - Србија умало добила пенал!

Јовићев соло продор завршио се падом у казненом простору. Судија се двоумио пар секунди, а онда досудио фаул за српског нападача, али изван казненог простора.

22:22 - Јовић промашио немогуће...

Нова феноменална прилика за Јовића. Одлично се убацио, Коларов га још боље пронашао, али је са нека два метра од небрањеног гола погодио пречку. По други пут.

22:20 - Гол Литванаца

22:18 - Загревају се Пријовић и Катаи

22:14 - Крстајић реаговао изменом

На терену је Андрија Живковић, а ван њега Филип Костић.

22:12 - Гол Литванаца из пенала!

Новиковас је ставио лопту на белу тачку, па Дмитровића послао на једну, а лопту на другу страну. 3:1.

22:12 - Пенал за Литванију!

Митровић је инстинктивно подигао руку, а лопта га је напуцала ка путу до гола. Добра одлука судије, пенал за госте.

22:09 - Комична ситуација у казненом Литванаца

Доста конфузије у казненом простору Литванаца. Нико није успевао да шутне, а на крају је Лукић у леђа напуцао Костића, који је био у недозвољеној позицији.

22:07 - Опасна игра Тадића

У великој жељи да дође до лопте Тадић је направио фаул. Превисоко је подигао ногу и судија је посегнуо за пиштаљком.

22:05 - Крстајић задовољан

22:03 - Покушај Јовића и лак посао за голмана гостију

Јовић је ухватио волеј изван шеснаестерца, али није најсавршеније захватио лопту па је Барткус имао лак посао.

21:54 - Костић први запретио

Крилни играч Ајнтрахта Филип Костић први је шутирао у другом полувремену. Нудио му се Јовић, али се одлучио на ударац који је одбранио голман Барткус.

21:48 - Тренер Литваније извршио једну промену, Крстајић ниједну

Изашао Јанкаускас, ушао Чевдукас.

Почело је друго полувреме

21:34 - Луксембург се држи боље него Србија

На полувремену у Украјини домаћин води против Луксембурга "само" са минималних 1:0.

21:30 - Полувреме: Србија уништила Литванију после првих 45 минута

Узимајући у обзир да играју против изузетно инфериорнијег ривала, српски фудбалери приредили су одличну представу у првих 45 минута пред празним трибинама. Митровић, Митровић па Јовић, а могло је бити доста убедљивије, поготово да је Лука искористио неке шансе...

21:28 - Нова прилика за Јовића

Није била идеална прилика за Јовића, али су "орлови" могли до новог гола. Пробио је Лука по десном боку, шутирао, али је голман Барткус поново био на висини задатка.

21:27 - Србија нешто мирнија

После великих 3:0, колико је било после 35 минута фудбала, Србија је мало умирила темпо. И даље држи лопту у својим ногама и не допушта Литванији да буквално пређе половину терена. У последњих седам минута било је неколико потенцијално добрих шанси, али је фалио завршни пас.

21:27 - Бомба нове Реалове "деветке"

21:26 - Други гол Александра

21:20 - Гоооооол – мајсторија Јовића!

Непун минут након што је Литванија извела лопту са центра после друге капитулације лопта је дошла до Јовића, који је из најгоре прилике до сада постигао први гол. Наместио се на леву ногу и пласирао лопту са 20ак метара од гола, а чувар мреже Литванаца је био немоћан.

21:18 - Феноменална акција и други гол Митровића!

Један, два, три... Србија се сјајно снашла у нападу, одиграла неколико кратких напада и дошла до гола. Тадић је био несебичан и упослио Митровића, који је лопту послао на небрањену мрежу гостију.

21:12 - Пречка Јовића!

Нова феноменална прилика за Јовића. Костић је постао центиметарски прецизан пас Јовићу, који је био тотално сам на неких седам метара од гола, али је погодио пречку. Надамо се да ће бити трећа срећа за Луку.

(Б92, Агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер