Početna strana > Hronika > Frederik Mondoloni: Francuska nema "crvenu liniju" kad je reč o mogućem sporazumu Srbije i Kosova
Hronika

Frederik Mondoloni: Francuska nema "crvenu liniju" kad je reč o mogućem sporazumu Srbije i Kosova

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. mart 2019.

 Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je, gostujući u Novom danu, da bi francuski predsednik Emanuel Makron trebalo da poseti Srbiju u julu ove godine i podseća da je od poslednje posete na tom nivou prošlo 18 godina.

Istorija diplomatskih odnosa Francuske i Srbije traje 180 godina, a Mondoloni kaže da Francuska danas Srbiju smatra prijateljskom zemljom, saveznicom i glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu.

"Bogata istorija nas obavezuje. Imamo bilateralne odnose koji su odlični u svim oblastima - politici, ekonomiji, kulturi. Što se saradnje tiče želimo da postignemo još više", poručio je Mondoloni.

On dodaje da je ekonomska saradnja prioritet i navodi da bilateralna trgovinska razmena iznosi oko milijardu evra, ali nastavlja da raste.

Mondoloni je rekao da Francuska želi jaku Evropu i jaku Srbiju u Evropskoj uniji (EU).

"Nema sumnje da Francuska podržava integraciju Srbije u EU. Moramo sa obe strane sprovesti reforme istovremeno, da se reformišu EU i Srbija. Srbija je ušla u proces približavanja sa evropskim standardima i ljudima se možda čini da to dugo traje, ali treba raditi konkretne stvari u važnim oblastima kao što su vladavina prava, poglavlja 23 i 24...", rekao je francuski ambasador.

Priština bez odlaganja da ukine takse

Govoreći o pitanju rešenja kosovskog problema, Mondoloni je rekao da je pitanje Kosova važno i ne sme da blokira integraciju Srbije u EU.

"To pitanje se može rešiti samo dijalogom i kompromisom i mi pozivamo obe strane da nastave što je pre moguće taj dijalog. Jasno je da su unilateralne mere Prištine dovele do blokade dijaloga i mi smo tu jasni - pozivamo, bez odlaganja, vlasti u Prištini da ukinu carinske tarife od 100 odsto", rekao je Mondoloni.

On podseća da je Francuska bila kritična i kad je reč o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova. Kaže da trenutna situacija nije dobra ni za Beograd ni za Prištinu i da se negativno odražava i na EU.

"Politička situacija u Prištini čini da su svi pomalo taoci te zamršene sitaucije. Na političkim ljudima u Prištini, a ne samo na predsedniku vlade, je da preuzmu odgovornost. Za nas je 'status quo' opasan jer ponekad u regionu može da dovede do tenzija i nasilja", rekao je ambasador Francuske.

Mondoloni ističe da Francuska nema "crvenu liniju" kad je reč o mogućem sporazumu Srbije i Kosova.

"Ne dajemo nikome blanko ček, ali smatramo da je na obe strane da se dogovore o kompromisu i na njima je da prouče sve mogućnosti koje bi eventualno omogućile da se reši sukob i ne ugrozi stabilnost regiona", kaže on.

Pravo na demonstracije, ali osuđujemo nasilje

Odgovarajući na pitanje o protestima koji se održavaju u gradovima širom Srbije, Mondoloni je rekao da strani ambasador ne bi trebalo da komentariše ono što se dešava u unutrašnjem životu zemlje.

"Na srpskom narodu i rukovodstvu je da se organizuje, nije na nama da dajemo lekcije. Činjenica je da su demonstracije uglavnom mirne i to je za pohvalu. Što se tiče događaja od proteklog vikenda, treba imati pravo na demonstracije, ali kažemo ne nasilju i to moramo da osudimo", rekao je on i dodao da, kad je reč o upadu u zgradu Radio televizije Srbije, novinari moraju da rade svoj posao.

Sloboda medija, dodaje Mondoloni, je važna i svi mediji moraju da rade mirno svoj posao, bez pritisaka.

Govoreći o protestima u Francuskoj, Mondoloni kaže da su slike nasilja koje je video ceo svet "katastrofalne za imidž Francuske, turizam i ekonomiju".

"Huligani su se ubacili u demonstrante i onda razbijali, pljačkali, palili... Vlada je jasno rekla sada je dosta", kaže ambasador Francuske.

(N1)