Хроника

“Франс прес”: Марш против диктатуре у Београду се наставља - Александар Вучић никада није био пред таквим изазовом

Штампа
петак, 11. јануар 2019.

Сваке суботе, хиљаде противника политике председника Србије марширају у Београду „против диктатуре“, уједињени у мржњи према првом човеку режима, без исцртавања политичке алтернативе, пише данас Франс прес и наводи да „Александар Вучић никада није био пред таквим изазовом“.

У суботу, шесту седмицу заредом, учесници протеста против диктатуре, извиждаће председника кога сматрају аутократом и тражити владавину права и плурализам медија због којих је Европска унија, којој Србија тежи, критиковала Београд.

АФП подсећа да је љутњу грађана изазвао напад на лидера левице Борка Стефановића крајем новембра и додаје да је први скуп 8. децембра подржао Савез за Србију, коалиција десет странака од деснице до левице и да је био успешан.

Према речима једне од организаторки демонстрација Јелене Анасоновић, чини се да агресија није распламсала политички живот у којем „физичко и вербално насиље“ представља „норму“.

Али, „видевши реакције на друштвеним мрежама, схватили смо да је дошло време да нешто урадимо на улици“, рекла је ова студенткиња политичких наука, која је и раније учествовала у студентским протестима против политике Вучића.

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда, рекао је за Франс прес да су први протести многе, па и званичнике опозиције, изненадили.

Али то не забрињава Александра Вучића, ултранационалистичког јастреба који је постао проевропски либерални конзервативац: он упозорава да га ни пет милиона демонстраната неће узнемирити, додаје агенција.

Опозиција је „дискретна“ на шетњама, оцењује АФП и додаје да је један од говорника на протестима глумац Бранислав Трифуновић рекао да ће опозиција, када буде урадила нешто против власти, добити право да говори, а да дотле може да шета с осталима и да ћути.

Јелена Анасоновић ипак упозорава да грађански протести можда нису довољи.

Мобилизација грађана се наставља упркос празницима, снегу и хладноћи, пише АФП.

Локални медији наводе да би Вучић могао да искористи долазак руског председника Владимира Путина у Београд и „одговори“ на грађанске протесте окупљањем својих присталица, преноси агенција и додаје да један видео клип који је на Јутјубу имао преко 250.000 гледалаца можда најбоље описано преовлађујуће осећање према Вучићу: „Бољег немамо, горег нећемо наћи“.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]