Хроника

„Франс прес“: Карл-Хајнц Грасер, бивши министар финансија Аустрије, осуђен је на осам година затвора због корупције

Штампа
петак, 04. децембар 2020.

Бивши аустријски министар финансија осуђен је на осам година затвора за корупцију, а због продаје јавних станова по веома потцењеној вредности, уз процењен губитак од око 10 милиона евра, јавио је Франс прес.

Бивши штићеник вође екстремне деснице Јерга Хајдера током двехиљадитих, Карл-Хајнц Грасер (51), добио је у медијима надимак "министар гламур", због свог изгледа и венчања са наследницом империје Сваровски.

После трогодишњег суђења, он је проглашен кривим у првостепеном поступку са седам суоптужених, у случају представљеном у медијима као највећа афера икад виђена у Аустрији.

Грасер негира догађаје за које се терети, а који потичу из 2004. године и најавио је да ће уложити жалбу.

Оптужбе су проневера средстава, корупција и фалсификовање доказа.

Аустријски суд је представио организовање највеће продаје националне имовине икада остварене за његов лични интерес и интерес његових ближњих.

Он је оптужен да је дао поверљиве податке за време приватизације око 60.000 државних станова, који су припадали јавном предузећу Бувог 2004. године и да је за то добио мито.

За време суђења, његов венчани кум је признао да је пренео привилеговане информације, које су омогућиле једном конзорцијуму да од државе Аустрије купи те станове и да понуди само један милион евра више у односу на конкурентску понуду.

Грасер, који је знао износ те конкурентске понуде, био је једини који је дао информације, рекао је судија.

Према стручњацима, ти станови, који се углавном налазе у главном граду, дати су за просечну цену од 16.000 евра, а, према проценама, вреде дупло више.

Бивши министар и најмање још двоје оптужених остварили су незакониту добит од укупно 9,6 милиона евра, а средства су затим пребачена у Лихтенштајн, навео је суд.

Случај већ више од десет година попуњава насловне странице аустријских листова, пошто је Карл-Хајнз Грасер док је био на функцији био познат и популаран и могао је да претендује на више функције.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]