Početna strana > Hronika > „Frans pres“: Karl-Hajnc Graser, bivši ministar finansija Austrije, osuđen je na osam godina zatvora zbog korupcije
Hronika

„Frans pres“: Karl-Hajnc Graser, bivši ministar finansija Austrije, osuđen je na osam godina zatvora zbog korupcije

PDF Štampa El. pošta
petak, 04. decembar 2020.

Bivši austrijski ministar finansija osuđen je na osam godina zatvora za korupciju, a zbog prodaje javnih stanova po veoma potcenjenoj vrednosti, uz procenjen gubitak od oko 10 miliona evra, javio je Frans pres.

Bivši štićenik vođe ekstremne desnice Jerga Hajdera tokom dvehiljaditih, Karl-Hajnc Graser (51), dobio je u medijima nadimak "ministar glamur", zbog svog izgleda i venčanja sa naslednicom imperije Svarovski.

Posle trogodišnjeg suđenja, on je proglašen krivim u prvostepenom postupku sa sedam suoptuženih, u slučaju predstavljenom u medijima kao najveća afera ikad viđena u Austriji.

Graser negira događaje za koje se tereti, a koji potiču iz 2004. godine i najavio je da će uložiti žalbu.

Optužbe su pronevera sredstava, korupcija i falsifikovanje dokaza.

Austrijski sud je predstavio organizovanje najveće prodaje nacionalne imovine ikada ostvarene za njegov lični interes i interes njegovih bližnjih.

On je optužen da je dao poverljive podatke za vreme privatizacije oko 60.000 državnih stanova, koji su pripadali javnom preduzeću Buvog 2004. godine i da je za to dobio mito.

Za vreme suđenja, njegov venčani kum je priznao da je preneo privilegovane informacije, koje su omogućile jednom konzorcijumu da od države Austrije kupi te stanove i da ponudi samo jedan milion evra više u odnosu na konkurentsku ponudu.

Graser, koji je znao iznos te konkurentske ponude, bio je jedini koji je dao informacije, rekao je sudija.

Prema stručnjacima, ti stanovi, koji se uglavnom nalaze u glavnom gradu, dati su za prosečnu cenu od 16.000 evra, a, prema procenama, vrede duplo više.

Bivši ministar i najmanje još dvoje optuženih ostvarili su nezakonitu dobit od ukupno 9,6 miliona evra, a sredstva su zatim prebačena u Lihtenštajn, naveo je sud.

Slučaj već više od deset godina popunjava naslovne stranice austrijskih listova, pošto je Karl-Hajnz Graser dok je bio na funkciji bio poznat i popularan i mogao je da pretenduje na više funkcije.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner