Početna strana > Hronika > Franko Fratini: EK će u oktobru predložiti davanje statusa kandidata Srbiji i datum početka pregovora
Hronika

Franko Fratini: EK će u oktobru predložiti davanje statusa kandidata Srbiji i datum početka pregovora

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Šef italijanske diplomatije u ekskluzivnom intervjuu za Novosti govori o poseti premijera Berluskonija i šansama Srbije na Evropskom putu

IMAMO velika očekivanja od prve zvanične posete premijera Silvija Berluskonija Srbiji. Nadamo se da će biti postignuti konkretni i važni dogovori, koji će još jednom potvrditi snažno prijateljstvo naše dve zemlje - poručuje u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti" šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

On naglašava da će beogradski susreti biti prilika da se još jednom potvrdi strateška priroda odnosa dve zemlje, u političkom i ekonomskom smislu:

- Želimo da istaknemo ključnu ulogu naše regionalne saradnje, koju simbolizuje zajedničko učešće u Centralno-evropskoj i Jadransko-jonskoj inicijativi, kojom trenutno predsedava Srbija. Pošto su Italija i Srbija geografski tako blizu, moraju da dele iste ciljeve u regionu Balkana: stabilizaciju, pomirenje i put ka evropskim integracijama, pre svega. To su ambiciozni ciljevi, ali smo uvereni da možemo da ih dostignemo, sarađujući blisko sa našim srpskim prijateljima, ali i drugim partnerima u regionu.

'Zalažete se da EU, posle hapšenja Mladića, treba da ubrza evropske integracije Srbije i da do kraja godine dobijemo status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora..
- U svetlu evropske perspektive, svi signali koji su poslednjih meseci stizali iz Beograda, bili su više nego pozitivni. To je razlog zašto je Italija uverena će Evropska komisija, u izveštaju o napretku u oktobru, priznati zasluge Srbije i predložiti Savetu Evrope i davanje statusa kandidata i određivanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

(Večernje novosti)