Početna strana > Hronika > Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon: Važne brže evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, ali uz usklađivanje sa politikama sankcija Rusiji
Hronika

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon: Važne brže evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, ali uz usklađivanje sa politikama sankcija Rusiji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon (Clément Beaune) izjavio je povodom Zapadnog Balkana, čije će vođe sutra učestvovati na samitu sa vođama EU u Briselu, da je neophodno što je moguće brže pristupanje tih zemalja Uniji.

Bon, koji je govorio danas pred Evropskim parlamentom, istakao je da je važno da se te zemlje pridržavaju vrednosti Unije.

„Ali neophodno je pridržavanje vrednostima EU, posebno usklađivanje sa našim politikama sankcija“, upozorio je Bon, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU.

On je govorio u osvrtu na Srbiju, zemlju kandidata za članstvo ali koja se nije pridružila sankcijama evropske dvadesetsedmorice Rusiji zbog njene ofanzive protiv Ukrajine, navodi agencija Frans pres.

Bon je izrazio uverenje da će na samitu evropske dvadestsedmorice u četvrtak biti postignut konsenzus i dodeljen status kandidata Ukrajini.

„Verujem i nadam se da ćemo biti u stanju da već od ovog evropskog samita postignemo konsenzus i damo očekivan signal, dodele statusa kandidata, koji se ne treba mešati sa momentalnim pristupanjem, rekao je francuski ministar u obraćanju Evropskom parlamentu.

U Briselu se sutra održava sastanak vođa EU i Zapadnog Balkana na kome će se razgovarati o napretku u EU integracijama i izazovima koje proističu iz ruske agresije protiv Ukrajine, najavila je Unija. Sastanak EU-Zapadni Balkan održava se uoči samita vođa Unije na kome će se odlučivati o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

(Beta-AFP-Danas)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner