Početna strana > Hronika > Francuska proterala porodicu iz BiH koja je pretukla i ošišala do glave kćerku zato što je htela da se uda za Srbina
Hronika

Francuska proterala porodicu iz BiH koja je pretukla i ošišala do glave kćerku zato što je htela da se uda za Srbina

PDF Štampa El. pošta
subota, 24. oktobar 2020.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić izjavio je Radiju Slobodna Evropa povodom deportacije šestočlane porodice Zahirović u Sarajevo da je celi slučaj naneo veliku štetu bosanskohercegovaćkoj zajednici u Francuskoj.

"Suđenje je bilo sinoć. Imamo redovne kontakte s policijom Francuske i pitali su nas kakav je njihov status. Mi smo objasnili da je procedura da oni koji imaju dokumente Bosne i Hercegovine se mogu vratiti u Bosnu i Hercegovinu. To je bilo za očekivati da će biti deportovani", rekao je Muftić.

Muftić kaže kako nije imao nikakav kontakt s porodicom Zahirović, koja je deportovana u Bosnu i Hercegovinu, kao i da je francuska javnost bila zainteresovana za celi slučaj od početka.

"To je sve podsećalo na francusku istoriju kada su posle Drugog svetskog rata sve Francuskinje, koje su imale kontakt s Nemcima, ošišane. Celu slučaj je nanio štetu bosanskohercegovačkoj zajednici u Francuskoj", rekao je Muftić.

Prema njegovim rečima, ambasada BiH u Francuskoj nije imala kontakt ni sa sedamnaestogodišnjom devojkom, koja je bila žrtva nasilja u porodici i potvrdio da će devojka do punoletstva biti pod socijalnom zaštitom.

Francuska je proterala porodicu iz Bosne i Hercegovine, nakon što je kćerku pretukla i ošišala do glave joj jer je htela da se uda za Srbina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je Rojters.

Iz Granične policije BiH potvrđeno je radiju da je šest državljana BiH danas deportovano u Sarajevo.

"Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sleteli su posebno organizovanim letom oko 12:50, u pratnji francuske policije", potvrdila ja Radiju Slobodna Evropa portparolka Granične policije BiH Franka Vican.

Nakon obavljene granične kontrole osobama je dopušten ulazak u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Vican. Iz Francuske ambasade u Sarajevu rekli su Radiju Slobodna Evropa da je readmisija urađena u saradnji s Graničnom policijom BiH i Ministarstvom bezbednosti BiH.

(Radio Slobodna Evropa)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner