Početna strana > Hronika > Francuska poslala dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom; Micotakis zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva
Hronika

Francuska poslala dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom; Micotakis zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. avgust 2020.

 Francuska je poslala dva lovačka aviona "rafal" i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju, uz pratnju flotile ratnih brodova, te je isplovila i ratna flota Grčke.

Ministarstvo odbrane Francuske je navelo da će dva "rafala" stići danas na Krit i ostati nekoliko dana. Prethodno su bili na Kipru zbog vojne vežbe.

Nosaču helikoptera "Toner" koji je na putu za Bejrut s pomoći, u noći između srede i četvrtka se pridružila fregata "Lafajet", koja je stigla iz Larnake, na Kipru, gde je vežba s grčkom ratnom mornaricom, prenosi agencija Frans pres.

"Cilj ovog vojnog prisustva je nezavisna procena situacije i da se potvrdi privrženost Francuske slobodi i bezbednosti plovidbe na Sredozemlju i poštovanju međunarodnog prava", navelo je Ministarstvo.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP.

Micotakis je u poruci napisao da je francuski predsednik Emanuel Makron "pravi prijatelj Grčke i čvrst zaštitnik evropskih vrednosti i međunarodnog prava".

Makron je jačanje francuskog vojnog prisustva najavio u sredu uveče, posle telefonskog razgovora s Micotakisom, i pozvao i Grčku i Tursku, članice NATO, da se usmere na smirivanje tenzija.

Turska je u ponedeljak poslala brod za traganje za gasom i naftom, praćen ratnim brodovima, poslala u protsor između grčkog Krita i Kipra.

Grčka je zato ponovo stavila vojsku u pripravnost i poslala ratne brodove u tu oblast južno od turske obale.

Videti još:

Redžep Tajip Erdogan: Turska neće dozvoliti ni jednoj zemlji da narušava njena prava, razgovaraću sa Angelom Merkel i Šarlom Mišelom i pokušati da smirim tenzije sa Grčkom u Sredozemlju

(Beta)