Početna strana > Hronika > Francuska porinula novu nuklearnu podmornicu "Sifren", prvu od šest podmornica sposobnih da lansiraju krstareće rakete i prevoze specijalne snage
Hronika

Francuska porinula novu nuklearnu podmornicu "Sifren", prvu od šest podmornica sposobnih da lansiraju krstareće rakete i prevoze specijalne snage

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

Francuska je porinula podmornicu "Sifren", prvu od šest novih ofanzivnih nuklearnih podmornica sposobnih da lansiraju krstareće rakete i prevoze specijalne snage, što će francuskoj mornarici omogućiti "generacijski skok".

Ceremonija kojoj je prisustvovao predsednik Emanuel Makron označila je kraj izgradnje podmornica klase "Barakuda", čijih je 12 primeraka na konvencionalni pogon prodato Australiji.

Podmornica je završena s tri godine kašnjenja, a biće podvrgnuta testovima na moru pre nego što se pre leta naredne godine pridruži floti u Tulonu.

Podmornice iz klase "Barakuda" zameniće šest podmornica koje su u službi od početka osamdesetih godina.

"Ovo je pravi generacijski skok. Prelazimo s izuzetno male platforme, oko 2.500 tona, na 'Barakudu' koja će biti dva i po puta teža", rekao je ekspert za podmornice Patrik van den Ende.

Cena podmornica, prvobitno procenjena na 7,9 milijardi evra, u međuvremenu je porasla na 9,1 milijardu.

Poslednje od šest plovila će u službu ući 2030. godine.

Osim tradicionalnih zadataka nuklearnih podmornica, lova na druge podmornice, zaštite značajnih objekata ili četiri podmornice koje nose nuklearne projektile, i prikupljanja obaveštajnih podataka blizu neprijateljskih obala, "Barakude" će imati i dve nove misije.

To su najpre "udari na kopnene mete" mornaričkim krstarećim raketama dometa 1.000 kilometara koje će "Sifren" moći da ispaljuje u salvama od po četiri, kao i iskrcavanje specijalnih snaga preko pokretnog mosta.

"Sifren" će moći da nezavisno operiše do 70 dana na dubini do 350 metara, saopštila je francuska Direkcija za naoružanje.

Dolazak "Sifrena" se dešava u kontekstu povećanja broja podmornica u svetu.

Danas ih ima više od 450.

Iako su SAD, Rusija, Kina i Velika Britanija jedine zemlje pored Francuske koje imaju ratne podmornice na nuklearni pogon, sve više zemalja teži da njima ojača svoje konvencionalne flote, poput Indije i Australije, ili da ih prvi put pridoda flotama, što čine Malezija, Bangladeš i Vijetnam.

(Beta, AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner