среда, 26. јануар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Фонд за развој демократије: Да ли ће и наредних 60 година САНУ и Институт за српски језик САНУ издавати "Речник српскохрватског књижевног и народног језика"?
Хроника

Фонд за развој демократије: Да ли ће и наредних 60 година САНУ и Институт за српски језик САНУ издавати "Речник српскохрватског књижевног и народног језика"?

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 05. новембар 2021.

 Помињући недавно промовисан 21 том Речника српскохрватског језика ... у САНУ - Зоран Аврамовић (проф. др и до 1.8.2017. директор Завода за унапређење образовања и васпитања?) закључује: "Одржавање бившег назива државног језика заправо је колективно понижавање нације и њених припадника " и пита "најзад, ко финансира рад на речнику с/х језика. Грађани, посредством буџета. Није нормално да грађани финансирају нешто што директно поткопава њихов идентитет, њихову културу, њихов језик"

Пре свега, нису Срби против речника свога језика већ су то функционери који о томе одлучују и који, стиче се утисак, не желе да САНУ и Институт за српски језик САНУ издају Речник српског језика. Поред "Закона о српској енциклопедији", дана 12.12.2005. године, ступио је на снагу и "Закон о Речнику Српске академије наука". Закон о САНУ усвојен је, како је наведено: "Ради обезбеђења сталне бриге о српском језику, као трајном и општенационалном добру и њиме се уређују израда и издавање Речника Српске академије наука, као подухвата од исзузетног значаја за националну културу и светску и домаћу науку (чл.1.). Носилац израде Речника јесте Институт за српски језик Српске академије наука и уметности. Издавач Речника је Српска академија наука и уметности (чл.2.). Средства за израду и издавање Речника, односно његових томова, обезбеђују се у буџету Републике Србије (чл.4.). Одобрена финансијска средства из члана 4. овог закона строго су наменска. Надзор над благовременим извршавањем преузетих обавеза врши министарство надлежно за науку (чл.5.)"

Иначе, први том "Речника српскохрватског књижевног и народног језика" издат је 1959. године, када је Едвард Кардељ постао редовни члан САНУ и 11 година након што је и Тито постао члан САНУ. Од тада па до 2005. године, за тих 46 година издато је укупно 16 томова Речника српскохрвастког... а од тада па до данас издато је још 5 томова тог Речника. Према истој динамици, преосталих 19 томова САНУ и Институт за српски језик САНУ издаће за око 60 година. За то време паралелно ће се користити и Приручник о родно осетљивом језику са сајта Владе. Узгред, недавно је, на сајту САНУ, објављена је информацијама да ће се 5.10.2021. одржати   "Трибина библиотеке САНУ" (у међувремену је одржана) на којој ће бити представљен 21. том Речника српскохрватског књижевног и народног језика: уредници Даринка Гортан Премк ... и др., говоре академик Милосав Тешић итд.

Да ли ће и наредних 60 година САНУ и Иститут за српски језик САНУ и даље издавати "Речник српскохрватског књижевног и народног језика" или Речник српског језика САНУ, како је утврђено Законом о Речнику САНУ, зависи од Бранка Ружића Министра просвете и потпредседника Владе, Маје Гојковић Министарке културе и потпредседнице Владе, Владимира Костића Председника САНУ и Директора Института за српски језик САНУ.  Недавним доношењем "Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма" (15.9.2021.) Влада је основала "Савет за српски језик" (чл.4.) уз истовремено утврђивање обавезе Министарства културе (Мин. Маје Гојковић) да врши надзор над спровођењем овог закона (чл.9.).

(Фонд за развој Демократије)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће на референдуму 16. јануара бити усвојене измене Устава?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер