петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Филип Вујановић: Очекујем да Црна Гора постане члан НАТО у првој половини 2017.
Хроника

Филип Вујановић: Очекујем да Црна Гора постане члан НАТО у првој половини 2017.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 31. децембар 2016.

 Предсједник Црне Горе Филип Вујановић у новогодишњем интервјуу за Глас Америке каже да је задовољан динамиком напредовања Црне Горе у евроатланским интеграцијама, да су постигнути запажени резултати и на пољу економије, али да треба још радити на подизању животног стандарда грађана. Не очекује промјену курса америчке спољне политике према региону и Црној Гори и увјерен је да ће Русија схватити да ће Црна Гора, уласком у НАТО, остати њен традиционални пријатељ

Црногорски предсједник Филип Вујановић, као једно од највећих достигнућа државне политике у 2016.години, истиче задовољство динамиком евратланских интеграција:

"Интеграциони процес иде добром динамиком. Током године која је на измаку, отворили смо четири поглавља, укупно 26 у просецу приступања ЕУ и лидери смо у процесу еуроинтеграција. То је показатељ да постижемо вриједности Уније у свим областима и да, користећи екпертску помоћ, унапређујемо квалитет живота у Црној Гори у свим доменима дјеловања друштва. Што се тиче НАТО интеграција, више од двије трећине држава ратификовало је приступни Протокол. Очекујем да ће се у првој половини наредне године створити услови да будемо пуноправна чланица Алијансе и да кроз ту интеграцију такође покажемо да смо поуздан партнер", истиче Вујановић.

Предсједник каже да је и у сфери економије постигнуто много и да је година за нама била година развоја:

"Ово је била година у којом смо, захваљујући прије свега туристичком производу и понуди, имали укупан раст, година у којој смо добили 20 хотела са четири или пет звјездица, у којој је Црна Гора показала да је њен имиџ, наслоњен на природне љепоте и културолошке вриједности, добар магнет за развој туризма. Показали смо и да смо сачували добар ниво инвестиционих улагања."

Проблеми из минулих година, каже, наставили су се и у овој:

"То су, прије свега, проблеми незапослености, проблеми односа понуде и очекивања на тржишту рада. Много је људи са високом стручном спремом који нијесу добили посао. Није се зауставила ни миграција са сеоских простора и са сјевера. Све то подразумијева да ће ова Влада, што је и премијер Марковић истакао у експозеу, морати да буде посвећена изнад свега економским проблемима и заштити социјално угрожених категорија становништва. Мислим да ће наредне године и уопште за цио свој мандат, Влада полагати прије свега испит у сфери економије и социјале."

Вујановић очекује да ће се, поготово након позива Генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да то учине, процес ратификације Приступног протокола окончати у свим чланицама Алијансе:

"На врло јасан начин и у више наврата, Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, позвао је НАТО чланице које нијесу ратификовале приступни Протокол, да то учине што прије. Он је то јасно саопштио на Самиту парламентарних делегација-чланица НАТО у Истанбулу и мислим да је тај позив имао ефекта. Након тога, имали смо неколико ратификација и увјерен сам да ће се тај процес наставити добром динамиком. Веома је важно и за нас посебно значајно да се то учини и у Сенату САД, јер је Америка снажно подржавала Црну Гору и прије стицања независности и након тога – у свим садржајима дјеловања: и у реализацији реформи и у интеграцијама. Били су истински партнер Црне Горе и ми смо захваљујући том партнерству, развијали црногорско друштво. Очекујем да ће, након што Сенат буде одлучивао о том питању, великом већином, Црна Гора имати ратификован Протокол у САД, што ће бити крупан допринос окончању ретификације."

Предсједник Вујановић не очекује битнију разлику у односу САД према региону и Црној Гори онда када нова америчка администрација ступи на сцену:

"Очекујем да се однос америчке администрације према региону и Црној Гори, неће измијенити. Сигуран сам да ће САД задржати константу своје политике у којој ће приоритет бити стабилност региона и његов развој, да ће имати позитиван однос и према европским и према НАТО интеграцијама, са посебном осјетљивошћу према ономе што интеграционе вриједности значе. Одмакла интеграција на Балкану је снажан допринос стабилности региона. Досадашња америчка администрација је то третирала на такав начин и убијеђен сам да ће то чинити и нова администрација на челу са предсједником Трампом. Сигуран сам, такође, кроз оно што је његов претходни ангажман, да ће он бити посвећен економској сарадњи и да ће у односу на Црну Гору и регион бити спреман да ту сарадњу охрабри. Нама је до тога веома стало. Мислим да је оно што је до сада урађено у сарадњи Црне Горе и компанија из САД показало да можемо да побудимо њихов интерес за улагање и партнерство са Црном Гором. Зато сам сигуран да ће та димензија мандата и активности предсједника Трампа бити оно што ће препознати не само грађани САД, него и грађани оних држава у којима америчке компаније имају амбицију да буду присутне или да појачају своје присуство", каже он.

Црна Гора се, истиче Вујановић, у једном осјетљивом времену, нашла у пољу различитог виђења НАТО и Русије на процес проширења Алијансе:

"Ми смо се, очигледно, у једном осјетљивом времену нашли у пољу различитог виђења НАТО-а и Русије о процесу проширења. Наш однос према Русији није билатерално постављен, него се јавља као колатерала стратешки различитог гледања НАТО-а и Русије у односу на проширење. Ми смо држава која је на вратима, или једним дијелом, већ унутар НАТО-а и Русија је са својим саопштењима, ставовима и дјеловањем, хтјела да искаже свој, већ одавно знан однос према проширењу Алијансе. Убијеђен сам да ће наш однос са Русијом да се заснива на традиционалном пријатељству и да Црна Гора треба да има само стрпљење у односу на тренутак када ће постати пуноправна чланица и да сачека да тим чланством, на новим основама, обезбиједи традиционалне односе двије државе. Мени је за то доказ била недавна изјава руског предсједника Путина, када је примао акредитивна писма нашег амбасадора, да ми треба да имамо однос који ће се заснивати на традиционалним релацијама, до чега је нама веома стало. Ми треба да имамо однос који ће бити избалансиран и зато треба унапређивати однос у оним сферама у којима се они могу унапређивати. Предсједник Русије је, дакле, саопштио оно што је и доживљај Црне Горе. Не мислим да чланством у НАТО можемо да пореметимо наше односе. Коначно, многе чланице Алијансе имају блиске односе са Русијом и сарадњу у многим областима, па мислим да Црна Гора нема разлога да од Русије има негативан однос зато што је НАТО чланица", истакао је црногорски предсједник.

Коначно, Вујановић очекује брз повратак опозиције у црногорски парламент, не само када се буде одлучивало о уласку у НАТО, него и раније, јер је њихово присуство важно за даљи развој демократских процеса у држави.

(VOA)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер