Početna strana > Hronika > Filip Kosnet: Zakon "o zaštiti vrednosti OVK" slabi demokratiju na Kosovu; Borci OVK borili su se da prošire slobode ljudima, a ne da ih ograničavaju
Hronika

Filip Kosnet: Zakon "o zaštiti vrednosti OVK" slabi demokratiju na Kosovu; Borci OVK borili su se da prošire slobode ljudima, a ne da ih ograničavaju

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. avgust 2020.

 Poslanici u kosovskoj skupštini danas će razmatrati "Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK" kojim se precizira da je "oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova" a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija.

Ovaj nacrt Zakona je naišao na brojne kritike beogradskih zvaničnika, ali i ambasadora SAD-a i Nemačke u Prištini koji su poručili da se njime, između ostalog kriminalizuje sloboda govora, piše portal "Kossev".

Ambasador SAD, Filip Kosnet, je u svom autorskom tekstu pojasnio stavove ambasade povodom nacrta zakona koji će se danas razmatrati u kosovskoj skupštini.

“Borci OVK borili su se da prošire slobode ljudima na Kosovu, a ne da ih ograničavaju", napisao je Kosnet.

"Verujem da ovaj zakon, bez obzira na njegove ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova i njegovo usvajanje, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju", dodao je Kosnet.

Kosnet je naveo da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju sigurno da javno govore o zakonu OVK zbog "emotivno nabijene atmosfere" koju nosi javna rasprava o OVK.

Danas se u Skupštini Kosova očekuje glasanje o Zakonu o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova, koji je predložila Demokratska partija Kosova i podržala Vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem.

(KoSSev)