Хроника

„Фијат“ прекинуо производњу аутомобила у Крагујевцу због ширења коронавируса и недостатка делова из Кине

Штампа
петак, 14. фебруар 2020.

Италијанско-амерички произвођач аутомобила "Фијат Крајслер" саопштио је да је привремено прекинуо производњу у фабрици у Крагујевцу, због ширења коронавируса у Кини из које компанија купује делове за аудио-системе. То је прва обустава рада у аутомобилској индустрији у Европи од појаве коронавируса, јавља Ројтерс.

Портпарол компаније саопштио је да је до обуставе производње аутомобила "фијат 500Л" у Крагујевцу дошло "због доступности одређених делова из Кине" и да је дошло до сметњи у снабдевању деловима за аудио-системе.

Извршни директор компаније Мајк Менли изјавио је прошле недеље да би услед сметњи у производњи ауто-делова у Кини могло доћи до смањења учинка у једној од европских фабрика у периоду између две и четири недеље.

Ројтерс пише да ће наредних неколико недеља бити кључно за произвођаче аутомобила, с обзиром на чињеницу да се делови из Кине користе у производњи неколико милиона возила широм света.

Кинеска покрајина Хубеј, која је епицентар заразе новим вирусом, центар је производње и испоруке ауто-делова.

Због ширења коронавируса, компанија "Хјундаи" је раније суспендовала производњу у Јужној Кореји. "Хјундаји" и "Киа моторс" саопштиле су да ће од ове недеље постепено повећавати производњу, док се наставак производње у Крагујевцу очекује до краја месеца.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]