Početna strana > Hronika > „Fijat“ prekinuo proizvodnju automobila u Kragujevcu zbog širenja koronavirusa i nedostatka delova iz Kine
Hronika

„Fijat“ prekinuo proizvodnju automobila u Kragujevcu zbog širenja koronavirusa i nedostatka delova iz Kine

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. februar 2020.

Italijansko-američki proizvođač automobila "Fijat Krajsler" saopštio je da je privremeno prekinuo proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, zbog širenja koronavirusa u Kini iz koje kompanija kupuje delove za audio-sisteme. To je prva obustava rada u automobilskoj industriji u Evropi od pojave koronavirusa, javlja Rojters.

Portparol kompanije saopštio je da je do obustave proizvodnje automobila "fijat 500L" u Kragujevcu došlo "zbog dostupnosti određenih delova iz Kine" i da je došlo do smetnji u snabdevanju delovima za audio-sisteme.

Izvršni direktor kompanije Majk Menli izjavio je prošle nedelje da bi usled smetnji u proizvodnji auto-delova u Kini moglo doći do smanjenja učinka u jednoj od evropskih fabrika u periodu između dve i četiri nedelje.

Rojters piše da će narednih nekoliko nedelja biti ključno za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se delovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko miliona vozila širom sveta.

Kineska pokrajina Hubej, koja je epicentar zaraze novim virusom, centar je proizvodnje i isporuke auto-delova.

Zbog širenja koronavirusa, kompanija "Hjundai" je ranije suspendovala proizvodnju u Južnoj Koreji. "Hjundaji" i "Kia motors" saopštile su da će od ove nedelje postepeno povećavati proizvodnju, dok se nastavak proizvodnje u Kragujevcu očekuje do kraja meseca.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner