Хроника

Фидел Кастро: Расистички десничари у САД против Обаме

Штампа
уторак, 25. август 2009.

ХАВАНА – Председник Барак Обама настоји да донесе позитивне промене у САД, али се томе противе десничари који га мрзе зато што је црн, изјавио је бивши кубански лидер Фидел Кастро.

„Нема сумње да ће расистички десничари учинити све да га онемогуће, блокирајући његов програм”, истакао је Кастро, наводећи да је Обама наследио доста проблема од свог претходника Џорџа Буша, које настоји да реши.

Кастро је, у својој редовној колумни за кубанске медије, указао да Обама не жели да мења политички и економски систем САД, али да и поред тога наилази на отпор десничара и расиста.

Бивши кубански председник повремено критикује и хвали Обаму, при чему исказује посебан интерес за његове потезе према Куби, подсећа Ројтерс.

Обама је, по преузимању власти, изјавио да жели да оконча пола века непријатељства Кубе и САД и ублажи дуготрајни амерички трговински ембарго против комунистичког острва.

Он је, међутим, упозорио да ће ембарго бити уклоњен тек кад Куба покаже напредак у третирању политичких затвореника и заштити људских права.

Председник Кубе Раул Кастро каже да је спреман за дијалог са САД, али искључује једностране уступке.

Фидел Кастро (83) је био на челу Кубе 49 година, од револуције 1959. године, а власт је пренео на свог млађег брата Раула, након што је оболео.

Од лета 2006. године, када је подвргнут операцији, Фидел се ретко појављује у јавности, али преко својих колумни и контаката са државним врхом и даље, како се оцењује, има значајан утицај на политику Кубе.

У недељу се, после 14 месеци, појавио на телевизији, а повод је био његов сусрет са студентима из Венецуеле. Према приказаним снимцима, бивши лидер је доброг здравља.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]