Početna strana > Hronika > Fidel Kastro: Rasistički desničari u SAD protiv Obame
Hronika

Fidel Kastro: Rasistički desničari u SAD protiv Obame

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. avgust 2009.

HAVANA – Predsednik Barak Obama nastoji da donese pozitivne promene u SAD, ali se tome protive desničari koji ga mrze zato što je crn, izjavio je bivši kubanski lider Fidel Kastro.

„Nema sumnje da će rasistički desničari učiniti sve da ga onemoguće, blokirajući njegov program”, istakao je Kastro, navodeći da je Obama nasledio dosta problema od svog prethodnika DŽordža Buša, koje nastoji da reši.

Kastro je, u svojoj redovnoj kolumni za kubanske medije, ukazao da Obama ne želi da menja politički i ekonomski sistem SAD, ali da i pored toga nailazi na otpor desničara i rasista.

Bivši kubanski predsednik povremeno kritikuje i hvali Obamu, pri čemu iskazuje poseban interes za njegove poteze prema Kubi, podseća Rojters.

Obama je, po preuzimanju vlasti, izjavio da želi da okonča pola veka neprijateljstva Kube i SAD i ublaži dugotrajni američki trgovinski embargo protiv komunističkog ostrva.

On je, međutim, upozorio da će embargo biti uklonjen tek kad Kuba pokaže napredak u tretiranju političkih zatvorenika i zaštiti ljudskih prava.

Predsednik Kube Raul Kastro kaže da je spreman za dijalog sa SAD, ali isključuje jednostrane ustupke.

Fidel Kastro (83) je bio na čelu Kube 49 godina, od revolucije 1959. godine, a vlast je preneo na svog mlađeg brata Raula, nakon što je oboleo.

Od leta 2006. godine, kada je podvrgnut operaciji, Fidel se retko pojavljuje u javnosti, ali preko svojih kolumni i kontakata sa državnim vrhom i dalje, kako se ocenjuje, ima značajan uticaj na politiku Kube.

U nedelju se, posle 14 meseci, pojavio na televiziji, a povod je bio njegov susret sa studentima iz Venecuele. Prema prikazanim snimcima, bivši lider je dobrog zdravlja.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner