Хроника

Федерика Могерини: Трансформација КБС у војску треба да буде постепена и у складу са Уставом Косова

Штампа
уторак, 14. мај 2019.

 Косовске безбедносне снаге (КБС) би требало да се трансформишу у војску само у постепеном процесу и у потпуности у складу са косовским Уставом, каже шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Како преноси "ГазетаЕкспрес", у писаном одговору достављеном овом листу, Могеринијева је подсетила да је косовски парламент усвојио закон о КБС 14. децембра прошле године, и да је Европска унија и даље мишљења да би мандат тих снага треба да се мења само кроз, како је навела, свеобухватан и постепен процес.

Могерини каже и да се ЕУ нада да ће Приштина одговорити на своје обавезе према споразумима постигнутим у Бриселу.

- Европска унија је, у разним приликама, поновила наду да ће Косово наставити да испуњава своје обавезе према првом споразуму постигнутом у Бриселу у априлу 2013. и његовим безбедносним аранжманима. НАТО је јавно изјавио да ће наставити мисију Косовских снага (КФОР) да обезбеди безбедно окружење на Косову и да ће Северноатлантски савет размотрити ниво ангажовања НАТО-а са Косовским безбедносним снагама - закључила је Могерини.

Скупштина Косова је 10. децембра прошле године изгласала три нацрта закона о трансформацији КБС а, како се очекује, потпуна трансформација би требало да буде окончана у периоду до 10 година.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]