Početna strana > Hronika > Federika Mogerini: Transformacija KBS u vojsku treba da bude postepena i u skladu sa Ustavom Kosova
Hronika

Federika Mogerini: Transformacija KBS u vojsku treba da bude postepena i u skladu sa Ustavom Kosova

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. maj 2019.

 Kosovske bezbednosne snage (KBS) bi trebalo da se transformišu u vojsku samo u postepenom procesu i u potpunosti u skladu sa kosovskim Ustavom, kaže šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Kako prenosi "GazetaEkspres", u pisanom odgovoru dostavljenom ovom listu, Mogerinijeva je podsetila da je kosovski parlament usvojio zakon o KBS 14. decembra prošle godine, i da je Evropska unija i dalje mišljenja da bi mandat tih snaga treba da se menja samo kroz, kako je navela, sveobuhvatan i postepen proces.

Mogerini kaže i da se EU nada da će Priština odgovoriti na svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Briselu.

- Evropska unija je, u raznim prilikama, ponovila nadu da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema prvom sporazumu postignutom u Briselu u aprilu 2013. i njegovim bezbednosnim aranžmanima. NATO je javno izjavio da će nastaviti misiju Kosovskih snaga (KFOR) da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu i da će Severnoatlantski savet razmotriti nivo angažovanja NATO-a sa Kosovskim bezbednosnim snagama - zaključila je Mogerini.

Skupština Kosova je 10. decembra prošle godine izglasala tri nacrta zakona o transformaciji KBS a, kako se očekuje, potpuna transformacija bi trebalo da bude okončana u periodu do 10 godina.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner